- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Azomureș face din nou îngrășăminte. Producția va fi reluată cu gaze din import, după ce scumpirile au forțat închiderea în decembrie 2023

23 Jan, 20:30 • Adrian Popovici
Azomureș, fabrica românească de îngrășăminte Azomureș își reia producția, de miercuri, 24 ianuarie, asta după ce a fost nevoită să o suspende în decembrie 2023.
Azomureș face din nou îngrășăminte. Producția va fi reluată cu gaze din import, după ce scumpirile au forțat închiderea în decembrie 2023

Azomureș, fabrica românească de îngrășăminte Azomureș își reia producția, de miercuri, 24 ianuarie, asta după ce a fost nevoită să o suspende în decembrie. Combinatul controlat de elvețienii de la Ameropa vrea astfel să  fie gata pentru momentul în care fermierii români vor avea nevoie de îngrășăminte pentru campania agricolă de primăvară, transmite Economedia.

Producția de la Azomureș va începe la 50% din capacitate, și asta deoarece, în acest moment, instalația de amoniac este  încărcată, după cum explică Ion Sterian, directorul operatorului Sistemului Național de Transport, Transgaz. Reprezentanții Azomureș au confirmat informația la rândul lor.

„Ieri au început să încarce prima instalație de amoniac. Mâine intră în producție, deocamdată la capacitate de 50%. Asta înseamnă 1,4 milioane metri cubi consum pentru producție pe zi. Este singura capacitate de producție mare care a început să meargă. Ce am văzut pe fluxul gazului e că își aduc o parte din afară, iar probabil pentru cealaltă parte au contracte cu OMV Petrom”, a declarat Ion Steria pe tema reluării producției la Azomureș.

Te-ar putea interesa și: Azomureș suspendă din nou producția de amoniac și îngrășăminte! Impactul negativ asupra industriei și a agriculturii românești

Azomureș își reia producția la timp pentru campania de primăvară

Conducerea Azomureș a transmis că fabrica de îngrășăminte își va relua activitatea la timp pentru campania agricolă de primăvară, oferindu-le astfel fermierilor substanțele de care vor avea nevoie pentru înființarea și creșterea noilor culturi.

„Încercăm să oferim un sprijin agriculturii locale și fermierilor care se pregătesc să iasă din iarnă și privesc deja către campania agricolă de primăvară și au nevoie de îngrățăminte. Chiar dacă nu s-au făcut încă pași importanți în politicile publice de a sprijini în vreun fel marea industrie în România. Există dialog, există soluții puse pe masă, să vedem cum se concretizează”, au transmis reprezentanții Azomureș.

„Acum este cerere pentru îngrășăminte, agricultorii au nevoie acum. În februarie și martie se dă cu îngrășăminte chimice, azot, fosfor, potasiu, pe culturile care s-au însămânțat astă toamnă, cele de grâu. Apoi începe campania de primăvară, porumb, floarea soarelui, care la semănat are nevoie de îngrășăminte chimice”, a declarat și Sterian.

Azomureș și-a suspendat producția la începutul lunii decembrie, „din cauza unui set de politici și a lipsei de acțiune a autorităților, care afectează negativ marea industrie locală” și au cerut guvernanților să susțină industria de îngrășăminte din România.

Citește și: