- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Banca Centrală Europeană recurge la măsuri drastice! Bancnotele trebuie să rămână un mijloc sigur de plată!

18 Oct, 17:01 • Oprea Alina
Magazinele care refuză metoda de plată cash vor suferi sancțiuni drastice, așa cum a anunțat și Banca Centrală Europeană. Metoda de plată cash trebuie enținută ca fiind cea principală, astfel bancnotele să rămână un mijloc sigur de plată
Banca Centrală Europeană recurge la măsuri drastice! Bancnotele trebuie să rămână un mijloc sigur de plată!

Banca Centrală Europeană a dezvoltat o atitudine mai severă față de firmele care optează doar pentru plata cu cardul, astfel că se dorește ca bancnotele să rămână o metodă sigură și princiaă de plată. Nu de curând, în cadrul Comisie Europene, s-a făcut o propunere cu privire la reglementările plăților cu numerar, iar Banca Centrală Europeană a precizat că este mandatoriu ca magazinele și furnizorii de servicii să nu excludă numerarul ca mijloc de plată.

Citește și: Situație fără precedent provocată de eliminarea plăților cash. Economistul Daniel Dăianu: „Când vezi milioane de lei la sacoșă…ălea sunt hoții, nu tranzacții”

Plata cash eliminată?

În cazul în care aceste practici vor deveni mult prea răspândie, oficialii Uniunii Europene au venit cu propunerea de a monitoriza și de a lua măsuri în legătură cu acets aspect. Problematica a ajuns și la băncile centrale din zona euro care și-au exprimat îngrijorarea față de acest subiect.

„Răspândirea unor astfel de situaţii ar submina în mod grav statul de mijloc legal de plată al bancnotelor şi monedelor euro.”, a comunicat instituția de la Frankfurt într-un aviz juridic, conform Antena3.

plată cash
plată cash

„În propunerea de reglementare ar trebui inclusă o nouă prevedere care să stipuleze în mod clar că o excludere ex-ante a numerarului este interzisă.”, a adăugat Banca Centrală Europeană, potrivit sursei citate.

BCE lucrează, la momentul actual, la euro digital, care este o reglementare a plăților cu numerar cu o bază legală, proprunere făcută de executivul comunitar. Este esențial ca această bază legală pentrtu euro digital să nu fie gândită ca fiind un plan suspicios, întrucât oficialii BCE au confirmat că nu va înlocui nici bancnotele, dar nici monedele, potrivit unor surse internaționale, precum agerpres.ro a relatat, conform sursei citate.

Citește și: Plafoanele acceptate modificate la cumpărăturile Cash and Carry. Află care vor fi modificările efectuate de Ministerul de Finanțe.