- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Bani sau vouchere de alimente în schimbul tichetelor CFR. Ce prevede noul proiect de lege

07 Dec, 22:53 • Bumbeneci Diana
Schimbare utilă pentru pensionarii din România. Bani sau vouchere de alimente în schimbul tichetelor CFR nefolosite. Ce modificări apare în noul proiect de lege.
Bani sau vouchere de alimente în schimbul tichetelor CFR. Ce prevede noul proiect de lege

Un nou proiect de lege vine în sprijinul pensionarilor din România. Aceștia au șanse să primească, din 2024, mai mulți bani la pensie sau vouchere pentru alimente, în schimbul tichetelor CFR pe care au apucat să le folosească.

Bani în schimbul biletelor CFR

Anul următor se conturează posibile schimbări pentru pensionari, având în vedere două propuneri legislative aflate în dezbatere în Parlament. Noile propuneri ale Guvernului fac referire transformarea cupoanelor CFR nefolosite în bani sau tichete pentru alimente.

Conform prevederilor Legii nr. 147/2000, pensionarii beneficiază de o reducere de 50% la călătoriile cu trenul, iar distribuirea cupoanelor de transport este planificată să aibă loc în luna curentă, conform reprezentanților Caselor de Pensii Județene.

Modificarea aduce o extindere și asupra soților sau soțiilor, cu condiția încadrării în numărul total de călătorii permise titularului. Partenerul poate călători fie singur, fie alături de titular.

În cazul în care soțul sau soția călătorește singur, acesta trebuie să prezinte actul de identitate propriu și talonul special de călătorie al titularului la verificarea legitimațiilor de călătorie.

Ai mai putea citi: Se profilează recesiunea în zona euro. Cu ce se confruntă piața pe final de 2023

Călătoria cu trenul se efectuează cu legitimația de călătorie obținută pe baza cuponului talon, care se detașează din talonul special de călătorie de către personalul operatorului de transport.

Se plătește, de asemenea, 50% din tariful de transport pentru trenurile regio și interregio, clasa a 2-a, în funcție de caz.

Talonul special conține șase cupoane-talon detașabile și șase cupoane-anexă detașabile, corespunzătoare a șase călătorii simple. În cazul în care se solicită loc rezervat, se achită integral tichetul de rezervare.

O altă inițiativă propune compensarea biletelor de tren oferite anual cu preț redus pentru pensionari, în cazul în care acestea rămân neutilizate.

„Dorind să venim în întâmpinarea acestei categorii de persoane, am elaborat prezenta inițiativă legislativă, care propune ca în cazul în care cele 6 călătorii reduse de care beneficiază pensionarii nu au fost utilizate, aceștia să poată primi o compensație în bani”, se arată în propunerea legislativă.

Potrivit noii legi a pensiilor, recent promulgată, șase călătorii pot fi decontate la 50% din valoarea lor pentru fiecare pensionar.

Te mai poate interesa și: Comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean: „România a aplicat cu un proiect în cadrul apelului de proiecte pe mobilitate militară”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult