- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Belgia ar putea întoarce spatele României în procesul de aderare la Schengen? Oficialii belgieni neagă acuzele

05 Dec, 22:56 • Bumbeneci Diana
Un europarlamentar român dă cărțile pe față. MAE român ar trebui foarte rapid să clarifice poziţia clară a Belgiei privind aderarea României la spațiul Schengen. Între timp, belgienii deja încep să transmită primele mesaje oficiale.
Belgia ar putea întoarce spatele României în procesul de aderare la Schengen? Oficialii belgieni neagă acuzele

România riscă să nu fie sprijinită de Belgia în procesul de aderare la Schengen? Europarlamentarul român Victor Negrescu a transmis marți că Ministerul Afacerilor Externe din România ar trebui să clarifice cât mai curând poziţia oficială a Belgiei în ceea ce priveşte aderarea României la zona de liberă circulaţie. Au apărut imediat și reacții ale oficialităților belgiene, acestea din urmă promițând că nu și-au schimbat poziția.

Belgia ar putea întoarce spatele României în procesul de aderare la Schengen?

Poți citi și: Categoria de români care se va bucura de mai mulți bani la pensie. Daniel Baciu: „De această majorare vor beneficia toți”

„Au fost contacte succesive între România şi Belgia şi, din toate acele contacte, ni s-au dat garanţii ferme că acest stat sprijină ţara noastră. Sper să fie doar o poziţie personală, însă trebuie să clarificăm rapid acest lucru şi trebuie să clarificăm poziţiile tuturor statelor membre în perspectiva unui eventual vot privind aderarea României la spaţiul Schengen”, a declarat Negrescu pe marginea reuniunii de marţi a miniştrilor de interne ai UE.

Acesta a mai explicat că, la reuniunea de marţi din cadrul Consiliului JAI, au existat „state care au dorit să ia cuvântul pentru a sprijini România, preşedinţia spaniolă, Germania, Franţa, partenerii noştri tradiţionali au fost vocali în această privinţă, însă nu am avut opiniile tuturor statelor membre”.

Oficialul mai are speranţa că țara noastră va reuşi într-un timp destul de scurt să afle poziţia curentă a tuturor statelor membre „pentru că nu putem să avem un consiliu extraordinar sau o decizie până la finalul anului fără să avem garanţii”.

„Eu sper să evităm dezastrul de anul trecut şi surpriza pe care am avut-o, când, se pare că de nicăieri, Austria a decis să se opună extinderii zonei de liberă circulaţie. Anul acesta trebuie să avem o altă abordare şi aici salut poziţia premierului României, Marcel Ciolacu, care a cerut explicit miniştrilor responsabili, ministrul de externe şi ministrul de interne, să verifice toate aceste informaţii până la ultimul detaliu”, a mai spus Negrescu.

Întrebată marţi, în mod explicit, dacă în opinia ei nu este momentul pentru extinderea spaţiului Schengen, Nicole de Moor a răspuns: „Bineînţeles, discutăm despre extinderea Schengen în viitor, dar mai întâi trebuie să reformăm sistemul însuşi, iar Europa trebuie şi ea să fie pregătită”, informează Agerpres.

Update:

Nicole de Moor, secretar de stat pentru migraţie şi azil în guvernul Belgiei, a venit marţi seară cu precizări, după declarațiile de la sosirea la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne.

„Poziția Belgiei privind aderarea României și Bulgariei la Schengen nu s-a schimbat. Ambele țări sunt parteneri esențiali pentru noi în abordarea viitoarelor provocări din UE”, a transmis oficialul belgian pe platforma X.

Ministrul de Externe Luminița Odobescu a salutat anunțul Nicolei de Moor. „Vă mulțumim pentru sprijinul constant al Belgiei pentru aderarea noastră la Schengen”, a spus Odobescu.

Mai poți citi: BNR, anunț pentru milioane de români. Rezervele valutare ale țării, în creștere!

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult