- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Berea, interzisă timp de 70 de ani! Motivul pentru care a fost luată această decizie controversată

08 Oct, 08:36 • Cornel Ghimeșan
Berea este una dintre cele mai apreciate băuturi din lume, ocupând locul al treilea după apă și ceai. Foarte multe persoane nici nu o consideră o băutură alcoolică, ci un aliment. Nu de aceiași părere au fost și autoritățile Islanda, care au interzis berea mai bine de 70 de ani.
Berea, interzisă timp de 70 de ani! Motivul pentru care a fost luată această decizie controversată

Berea, interzisă timp de 70 de ani. În urmă cu mai bine de un secol, Islanda a interzis toate băuturile alcoolice, însă zece ani mai târziu, vinul roșu a fost legalizat, ulterior acesta a fost urmat de băuturile spirtoase.

Citește și FRF dorește consumul de bere pe stadioanele din România: „Reprezintă un element de modernitate”

Berea, interzisă timp de 70 de ani

În aceste categorii de băuturi relegalizate nu a fost inclusă și berea de care românii au putut să se bucure abia la 1 martie 1989.

74 de ani mai târziu islandezii au putut să se bucure de această băutură. Evenimentul a fost unul atât de popular încât a fost transmis în direct la televizor. Imaginile cu oamenii din baruri în timp ce se bucurau de o halbă de bere au fost peste tot la televizor, scrie Fanatik.ro.

“A fost o mare petrecere. Eu și prietenii mei am cumpărat câte o ladă… Am reușit să le terminăm repede și am mers la pub, unde am stat și am băut toată noaptea”, a povestit Unnar Ingvarsson, un islandez care la vremea respectivă avea 21 de ani.

Se pare că berea a fost interzisă în Islanda din motive politice și asta pentru că irlandezii asociau berea cu Danemarca, o țară cu care încercau să lupte pentru a-și obține independența.

În cele din urmă, în anul 1908 Islanda a reușit să obțină autonomia, iar patru ani mai târziu a organizat un referendum prin care se interzicea total consumul de alcool.

Referendumul organizat la vremea respectivă a trecut cu 60% din voturi.

“Prohibiția a fost văzută ca fiind progresistă, la fel ca [interdicțiile] de fumat din zilele noastre”,  a afirmat istoricul Stefan Palsson, autorul cărții Beer: Around the World in 120 Pints.

Acest lucru i-a nemulțumit pe oameni care au început să aducă berea ca marfă de contrabandă. Mau mult, inclusiv medicii au început să prescrie alcool ca medicament.

Astfel, oameni care sufereau de inimă puteau să bea coniac, însă printre băuturile recomandate de medic nu a fost niciodată berea.

În acea perioadă, autoritățile au ajunsă să se teamă de faptul că ar putea asista la o creștere a abuzului de alcool pentru că berea ar fi fost mai ieftină decât celelalte băuturi alcoolice care deja deveniseră legale.

În cele din urmă, în anul 1989, guvernul islandez a ridicat interdicția asupra berii, iar aceasta a devenit din nou legală. Acest moment a fost unul de cotitură  în cultura consumului de alcool în Islanda, iar de atunci și până astăzi berea a devenit extrem de populară și este extrem de răspândită în țară.

Decizia de a ridica interdicția a fost, în parte, influențată de schimbările culturale și de opinia publică. Oamenii considerau că restricțiile asupra berii nu mai erau justificate.

Citește și Piața berii din România raportează o nouă scădere! Motivul pentru care românii renunță la bere

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult