- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Bilete de tratament pentru pensionari în 2024. Cum se vor acorda și ce prevede noua lege

02 Jan, 12:38 • Fundeanu Madalina
Pensionarii pot beneficia de bilete de tratament și în anul 2024. Acestea vor fi acordate corespunzător noii legi a pensiilor.
Bilete de tratament pentru pensionari în 2024. Cum se vor acorda și ce prevede noua lege

Pensionarii pot beneficia de bilete de tratament și în anul 2024, însă acestea vor fi acordate corespunzător noii legi a pensiilor. Noua lege a pensiilor a fost aprobată de către deputați, iar în acest proiect de lege s-au discutat și noile condiții în care pensionarii vor beneficia de bilete de tratament în 2024, potrivit kanald.ro.

Cum schimbă noua lege a pensiilor acordarea biletelor de tratament pentru pensionari

Asigurații și pensionarii sistemului public de pensii pot beneficia și în anul 2024 de bilete de tratament balnear, în limita bugetului alocat pentru acesta ajutor din partea statului, cu ajutorul legii anuale a bugetului asigurărilor anuale de stat.

Condițiile în care vor fi acordate biletele de tratament balnear pentru pensionari se vor schimba din anul 2024.

Pensionarii ce pot beneficia de aceste bilete pentru tratament balnear în mod gratuit sunt cei ce primesc pensie de invaliditate din cadrul programului de recuperare întocmit de medicul expert al asigurărilor sociale. Pensionarii și asigurații ce nu intră în această categorie vor fi nevoiți să contribuie la valoarea totală a biletelor pentru tratamente balneare în anul 2024.

De asemenea, pot beneficia de asemenea bilete și soțul sau soția persoanei asigurate de către sistemul public de pensie, persoane ce nu sunt asigurate de sistemul public de pensii, însă aceștia vor fi nevoiți să plătească valoarea integrală a biletului pentru tratament balnear.

Durata unui astfel de bilet pentru tratament balnear este de 16 zile.

În fiecare an sunt aprobate criteriile de acordare a biletelor de tratament balnear inclusiv categoriile de beneficiari și nivelul contribuției individuale ale acestora, de către președintele CNPP, potrivit documentului prezentat de Ministerul Muncii.

Te-ar putea interesa și: Perspectiva macroeconomică a României la sfârșitul anului 2023. Calculele efectuate de Guvern efectuate la începutul și sfârșitul anului!

tratament pensionari
tratament pensionari

Ce alte modificări aduce noua lege a pensiilor

Proiectul de lege a fost aprobat luni cu 199 de voturi „pentru”, 39 de voturi „împotrivă” și 15 abțineri, iar alături de acesta au fost adoptate mai multe modificări cu privire la vârsta de pensionare, acordarea biletelor pentru tratamentul balnear, dar și mărirea pensiilor. Se dorește ca de la 1 ianuarie 2024, punctul de pensie să fie majorat cu 13,8%, astfel de la 1.785 de lei va ajunge la valoarea de 2.032 de lei. Aceasta nu este singura majorare a pensiilor ce va avea loc în anul 2024, urmând ca valoarea acestora să crească și după recalcularea acestora din luna septembrie a anului 2024.

Stagiul de cotizare sau dreptul la pensie a ajuns la minim 15 ani de contribuții, însă în acești 15 ani nu se vor lua în calcul și perioadele necontributive asimilate, precum studiile universitare, concediul medical, șomajul. Vârsta de pensionare va fi și ea modificată până în anul 2035, urmând ca femeile să ajungă să aibă aceeași vârstă de pensionare ca bărbații, mai exact de 65 de ani.

Vârsta de pensionare a minerilor a fost ușor modificată, astfel încât aceasta a ajuns la 45 de ani, nu la 47, așa cum prevedea proiectul înainte. Vârsta de pensionare pentru femeile ce au născut și au crescut un copil pe parcursul vieții, va fi și aceasta micșorată, de la șase luni pentru un copil, până la trei ani și jumătate pentru șapte copii sau mai mult, scrie sursa citată.

Vezi și: Anunț important din partea Casei de Pensii. Se va majora odată cu pensiile, începând cu data de 1 ianuarie 2024!