- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Biletele de tren, mai scumpe cu aproape 9%! Ministerul Transporturilor a ascuns majorarea prețurilor!

12 Dec, 17:10 • Fundeanu Madalina
Biletele de tren, mai scumpe! Ministerul Transporturilor și CFR Călători au anunțat majorarea la două zile de la intrarea în vigoare.
Biletele de tren, mai scumpe cu aproape 9%! Ministerul Transporturilor a ascuns majorarea prețurilor!

Biletele de tren s-au scumpit, pe ascuns, cu 8,8% duminică 10 decembrie, ca urmare a actualizării anuale cu indicele de inflație, dar Ministerul Transporturilor și CFR Călători au anunțat majorarea la două zile de la intrarea în vigoare și nu înainte așa cum ar fi fost normal, potrivit Economedia.

Biletele de tren, mai scumpe!

Abia marți după-amiază, Ministerul Transporturilor, prin Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF), a anunțat „actualizarea” prețurilor după ce publicația ClubFeroviar a publicat informația privind scumpirea biletelor la CFR Călători și operatorii privați. Ultima majorare a tarifelor în transportul feroviar de călători a avut loc pe 1 iulie 2022, cu 20%.

„Actualizarea anuală a tarifelor de deservire generală în transportul feroviar public de călători. Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) informează că au fost actualizate tarifele de deservire generală în transportul feroviar public de călători, prezentate în anexă, care au fost aprobate prin OMTI nr.548/2022 și sunt valabile pentru perioada 2023-2024, în conformitate cu prevederile HG nr. 1.453/2022 pentru aprobarea contractelor de servicii publice pentru perioada decembrie 2022-11 decembrie 2032 în transportul feroviar public de călători.

Te-ar putea interesa și: Scutirea de taxe pentru 200 lei din salariul minim pe economie se poate prelungi şi în 2024! Ce se schimbă anul viitor

tren
tren

Astfel, cu respectarea principiilor prevăzute la art. 2 alin. (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 56/2011, aprobată prin Legea nr. 21/2012, cu modificările și completările ulterioare, tarifele stabilite prin ordin al ministrului transporturilor și infrastructurii:

– se actualizează anual cu indicele de inflație, stabilit de Institutul Național de Statistică la data de 1 octombrie; menționăm că la 01.10.2023 indicele inflației a fost de 8,8%;
– se aplică odată cu schimbarea graficului de circulație;
– valoarea ajustată se rotunjește la cea mai apropiată valoare întreagă de leu sau la jumătate de leu”, arată un comunicat ARF, citat de Economedia.

Spre exemplu, la Trenul InterCity 581 București – Constanța, un bilet costa 82 de lei, iar după majorare costă 89,5 lei.

În urma majorării, un bilet de tren de clasa a 2-a București – Constanța la Interregio costă 78,5 lei, pe relația București Nord – Brașov 64,5 lei, pe ruta București Nord – Suceava 118,5 lei, iar pe relația București Nord – Arad 145 de lei.

Vezi mai multe știri: Președintele Klaus Iohannis retrimite modificările aduse Legii Energiei electrice și a gazelor în Parlament!