- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Boala X stârnește panică în toată lumea. Medicii români sunt în alertă: ”Nu este un joc și nici o glumă”

12 Dec, 14:20 • Bruma Loredana
Boala X, care a apărut în Congo, stârnește deja panică în toată lumea. Până în prezent, 71 de persoane au murit din cauza acestei boli. Îngrijorați sunt și medicii din România, care spun că această boală se transmite foarte ușor pe cale aeriană,
Boala X stârnește panică în toată lumea. Medicii români sunt în alertă: ”Nu este un joc și nici o glumă”

Boala X stârnește panică în toată lumea. Chiar dacă a apărut în Congo, medicii din toată lumea se tem de o nouă pandemie. Și medicii din România sunt îngrijorați că boala necunoscută ar putea ajunge și în țara noastră.

Boala X îi îngrijorează pe medicii români. Avertismentul lui Beatrice Mahler

”Nu este un joc şi nici o glumă, este o boală pe care lumea medicală internaţională o priveşte cu mare atenţie. Până în prezent sunt declarate 71 de decese dintr-un număr total mai mic de 500 de cazuri. Congo, căci acolo a apărut boala X, a cerut ajutor internaţional pentru pacienţi, dar şi pentru a identifica cine produce boala. Haosul zilelor actuale nu înseamnă protecţie. Dar poate asta se dorește: HAOS…(…) M-am întrebat dacă strategia Ministerul Sănătăţii – România este cea de a atenţiona populaţia….am căutat… nu am găsit nimic. Domnul Ministru Prof. Dr. Alexandru Rafila are alte priorităţi, sigur nu sănătatea publică”, a scris Beatrice Mahler pe Facebook.

Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, spune că simptomele persoanelor care suferă de boala X sunt asemănătoare cu cele ale gripei, respectiv febră, dureri de cap sau dureri musculare.

”În primul rând, trebuie să începem prin a spune că s-au făcut multe speculații pe tema aceasta, boala X, determinată de un agent patogen X, pentru că se spune, nimic nu este o certitudine, deci nu s-a izolat clar agentul infecțios care determină această boală că ar putea face parte din 3 familii de virusuri, posibil una dintre aceste familii, care determină astfel de simptome. Simptomele care sunt semnalate în zona Africa, Congo, unde a apărut această boală, sunt semne de gripă, cu febră, cu dureri de cap, articulare, musculare și manifestări pe linie hematologică, în sensul că poate fi vorba în unele cazuri de anemie care să impună o transfuzie de sânge. Este vorba despre o boală care se pare că se transmite pe calea aerului, pentru că fiind vorba despre apariția unui număr mare de cazuri, într-o perioadă scurtă de timp este clar o cale de transmitere ușoară. Cea mai ușoară cale de transmitere este calea aerului”, a declarat Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Iași, pentru Ziare.com.

Citește și Avertisment alarmant! Boala devastatoare, care amenință sănătatea copiilor din România! Medicii trag semnale de alarmă!

Medicul a mai explicat că în prezent tratamentul se adresează simptomelor, pentru că nu a fost identificat încă un agent ideologic, însă cel mai probabil este viral.

”În perspectivă așteptăm agentul infecțios, care ar putea fi izolat pentru a se ști cum să se managerieze această boală. Nu e greu de diagnosticat ca boală. În momentul în care OMS are în vedere și semnalizează prezența acestei boli, cu siguranță se vor lua toate măsurile necesare pentru că răspândirea să nu se realizeze, deoarece răspândirea unei boli pe calea aerului, așa cum știm, e rapidă și greu de gestionat”, a mai explicat medicul, potrivit sursei citate.

Adrian Marinescu: Această boală a apărut mai ales la copiii mici

Potrivit medicului Adrian Marinescu, cei mai vulnerabili sunt copiii mai mici de 5 ani.

”În momentul în care nu știm mai nimic despre o anumită boală și suntem în curs de identificare o numim X, așa se întâmplă și acum. Au fost destul de multe decese, 70, și s-a constatat că această boală a apărut mai ales la copiii mici până în 5 ani, care aveau și un sistem imunitar deficitar, erau cu malnutriție.

Practic, ar fi 4 lucruri de spus. În primul rând, e bine să gândim preventiv și în această direcție OMS analizează situația cu o echipă care este în momentul de față acolo, pentru că până la urmă e bine să pleci de la ideea că pot fi probleme. Se face o analiză, se ia în considerare identificarea microorganismului, dacă e vorba de un virus, o bacterie. Al doilea, nu cred că trebuie să intre cineva în panică în condițiile în care nu știm că e aceeași cauză pentru toate cazurile.

Nu știm că e vorba de un anumit tip, e doar o presupunere. De asemenea, în Congo nu vorbim de un sezon rece și atunci e clar că e ceva ce se transmite probabil respirator și nu este un microorganism sezonier, cel puțin în momentul de față nu avem date în direcția asta. Faptul că apare la persoane care au probleme cu imunitatea este o situația frecventă cam la tot ce înseamnă infecții. Deci, decesele în număr mare apar la aceste persoane”, a declarat Adrian Marinescu, managerul interimar al Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș”.

Pe de altă parte, ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila spune cp boala a apărut exclusiv într-o regiune izolată din Republica Democratică Congo şi că nu prezintă în niciun fel caracteristicile unei boli care să pună probleme la nivel global.

Reamintim că într-o regiune din provincia Kwango din Congo au fost raportate peste 400 de cazuri de boală nediagnosticată, cu următoarele simptome: febră, cefalee, tuse, rinoree şi dureri musculare şi articulare.  71% dintre decese au fost raportate în cazul pacienţilor cu vârsta sub 15 ani, iar toate cazurile grave au fost înregistrate la persoane subnutrite. Decesele au avut loc în principal în comunităţile rurale, se mai arată în informarea INSP.

Citește și Boala care lovește tot mai mulți români. Cei care au făcut asta până la 15 ani sunt în pericol

 

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Cafeaua – prieten sau dușman al sănătății? Ce se întâmplă dacă bei cel puțin trei cești pe zi
Cafeaua – prieten sau dușman al sănătății? Ce se întâmplă dacă bei cel puțin trei cești pe zi
Bancnota din anii ’90 care îți poate aduce 200.000 de lei! Care este coomoara ascunsă a colecționarilor din România
Bancnota din anii ’90 care îți poate aduce 200.000 de lei! Care este coomoara ascunsă a colecționarilor ...
Care vor fi cele mai vizitate orașe de către români în 2025, după intratrea în Schengen. Se schimbă preferințele la capitolul vacanțe
Care vor fi cele mai vizitate orașe de către români în 2025, după intratrea în Schengen. Se schimbă ...
Legătura neștiută dintre câine și stăpân. Inima patrupedului și cea a omului sunt „conectate”
Legătura neștiută dintre câine și stăpân. Inima patrupedului și cea a omului sunt „conectate”
Cât te costă să ai mașină în 2025. Șoferii trebuie să plătească mai mult pentru combustibil, asigurare și parcare. Punctul de amendă s-a majorat și el la 202 lei
Cât te costă să ai mașină în 2025. Șoferii trebuie să plătească mai mult pentru combustibil, ...
Hamburgeri gratis celor ce participă la slujbele de la biserică. Inițiativa inedită a unei biserici din Italia
Hamburgeri gratis celor ce participă la slujbele de la biserică. Inițiativa inedită a unei biserici ...
Singurul român care are un doctorat pe tema „porcul Mangalița”: „Slănina curăță vasele de sânge. Efectele consumului de carne și slănină de Mangalița se simt imediat”
Singurul român care are un doctorat pe tema „porcul Mangalița”: „Slănina curăță vasele ...
Se poate face succesiunea dacă nu sunt prezenți toți moștenitorii? Legea spune clar cum se procedează!
Se poate face succesiunea dacă nu sunt prezenți toți moștenitorii? Legea spune clar cum se procedează!
Ce fel de apă se pune la fierul de călcat. Așa nu se strică, iar hainele tale vor arăta impecabil
Ce fel de apă se pune la fierul de călcat. Așa nu se strică, iar hainele tale vor arăta impecabil
Ciorbă de fasole ca la bunica acasă. 3 rețete ușor de pregătit, îți vor încânta papilele gustative 
Ciorbă de fasole ca la bunica acasă. 3 rețete ușor de pregătit, îți vor încânta papilele gustative 
Unde poți călători în Europa cu doar 250 de lei. Cea mai ieftină țară e aproape de România
Unde poți călători în Europa cu doar 250 de lei. Cea mai ieftină țară e aproape de România
Cum să faci scovergile ca la mama acasă. Preparatul tradițional are un gust irezistibil
Cum să faci scovergile ca la mama acasă. Preparatul tradițional are un gust irezistibil
Capodoperă unică în lume! „Luceafărul” blând al lui Mihai Eminescu a „coborât în jos alunecând pe-o rază” și s-a așezat pe o pânză țesută cu migală, timp de trei ani, de tanti Maria
Capodoperă unică în lume! „Luceafărul” blând al lui Mihai Eminescu a „coborât ...
Domeniile cu cea mai mare ofertă de job-uri în 2025. ”Există posibilităţi rapide de avansare”
Domeniile cu cea mai mare ofertă de job-uri în 2025. ”Există posibilităţi rapide de avansare”