- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Boloș: Centralele Rovinari și Turceni ar putea fi trecute în conservare pentru a primi banii restanți din PNRR

03 Mar, 12:42 • Andrei Alina
Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, spune că România ar putea primi banii blocați din PNRR centralele energetice de la Turceni şi Rovinari ar putea fi trecute în conservare. Declarația vine în contextul în care 3,2 miliarde de euro, bani din PNRR, sunt încă blocați, deşi ar fi trebuit să îi primim încă din ianuarie, iar Comisia Europeană nu vrea să ni-i dea pentru că autoritățile nu și-au respectat promisiunea de a închide bazinele energetice mari poluatoare.
Boloș: Centralele Rovinari și Turceni ar putea fi trecute în conservare pentru a primi banii restanți din PNRR

Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a declarat că cererea de plată numărul doi din este în curs de validare, iar Guvernul din care face parte intenționează să treacă în conservare cele două centrale pe cărbune, Rovinari și Turceni. În caz contrar, România riscă să piardă o parte din fondurile europene.

„Legea decarbonizării cu scoaterea din funcțiune și trecere în conservare a grupurilor energetice de la Rovinari și Turceni care în momentul de față crează dificultăți. Depinde de soluția pe care o găsim noi la nivel național. Trebuie luate două decizii foarte importante. Prima este aceea de a trece în conservare sau nu cele două grupuri energetice. În cazul în care nu le trecem în conservare este posibil să avem doar partea de plata parțială a sumelor din cererea de plată numărul 2 , dar aici trebuie judecată problema cu toate cărțile pe masă”, a spus Marcel Boloș, la stirileprotv.ro.

Centralele de la Rovinari și Turceni ar fi trebuit să se închidă la sfârșitul acestui an, conform înțelegerilor asumate de România în Planul Național de Redresare și Reziliență, negociat cu Comisia Europeană, ca parte a strategiei de decarbonificare a sectorului energetic.

Ministrul Boloș susține însă că închiderea celor două centrale ar genera însă implicații majore și dezechilibre pe piața energiei și astfel propune să fie trecute în conservare.

Citește și: Cât câștigă minerii care îşi riscă viaţa în carierele din Oltenia. „Voi face plângere la DNA”

„Este foarte simplu să treci în conservare grupurile energetice de la Rovinari și Turceni – sunt două documente de făcut, care se pot rezolva în maximum un ceas, dar consecințele și implicațiile asupra sistemului energetic național sunt dintre cele mai importante, majore, aș putea să spun. În acel moment CEO trebuie să cumpere energie electrică din piață și de aceea am socotit că este nevoie, că trebuie să se facă anumite calcule financiare să vedem ce impact financiar are asupra sistemului energetic național această decizie și cred eu, că după aceea este corect – renunțăm la o parte din bani”, a mai spus Marcel Boloș.