- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Bucureștenii care circulă pe linia 41 au un motiv de bucurie: Tramvaiele Astra vor fi puse în circulaţie în câteva zile.

07 Dec, 13:52 • Gabriela Andreescu
Odiseea mult trâmbițatelor tramvaie de la Astra Imperio pare să se îndrepte spre un final fericit. Noile tramvaie de la Astra Arad sunt conforme și vor fi puse în circulație în câteva zile, a anunțat Primarul General al Capitalei, Nicușor Dan.
Bucureștenii care circulă pe linia 41 au un motiv de bucurie: Tramvaiele Astra vor fi puse în circulaţie în câteva zile.

Călătorii care circulă zilnic pe linia 41, cea mai aglomerată linie de tramvai din București, au în sfârșit un motiv de bucurie: Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat că, în sfârșit, mult așteptatele tramvaie produse de Astra Arad vor fi puse în circulație „în câteva zile”.

Tramvaiele Astra sunt conforme și în câteva zile vor fi puse în circulaţie

Comisia de recepţie a decis că tramvaiele livrate de Astra Arad sunt conforme şi respectă cerinţele din caietul de sarcini, anunţă primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan.

„Comisia de Recepţie a terminat evaluarea documentelor şi a decis că tramvaiele livrate de Astra Arad sunt conforme şi respectă cerinţele din caietul de sarcini. În câteva zile, cele 15 tramvaie vor fi puse în circulaţie”, a scris edilul general, pe pagina sa oficială de Facebook.

În cadrul unei conferinţe de presă susţinute marţi, Nicuşor Dan anunţa că luni a avut întâlniri cu reprezentanţii Comisiei de recepţie şi ai Astra Arad. El explica, de asemenea, motivele din cauza cărora au fost amânate de mai multe ori termenele anunţate pentru punerea în circulaţie a tramvaielor, informează Agerpres.

„Este o chestiune care nu ţine de tramvaie, ci de hârtiile care trebuie făcute. A fost o ofertă pe care Astra a făcut-o, când achiziţia s-a demarat, în 2018. Un tramvai are cam 20.000 de componente, piaţa s-a schimbat de atunci şi pentru orice modificare pe care dumnealor au adus-o faţă de oferta pe care au făcut-o trebuie să existe o aprobare şi de la Autoritatea feroviară, şi de la noi, ca achizitor. Şi asta înseamnă un mare circuit de hârtii care în mare-mare măsură s-a realizat până acum”,preciza Nicuşor Dan.

Nicușor Dan, împreună cu patronul Astra Arad
Nicușor Dan, împreună cu patronul Astra Arad

Citește și: Cardurile integrate Metrorex-STB-CFR-TFC au de acum o nouă grafică. Vor conține imagini cu Lupoaica, Arcul de Triumf, Mausoleul și alte simboluri ale Bucureștiului

Edilul general menţiona că dacă atribuirea contractului s-ar fi făcut în mod corect în timpul fostei administraţii, cele o sută de tramvaie ar fi ajuns deja să circule în Capitală.

„Vina pe care o are fostul primar este că achiziţia pe care a făcut-o în 2019-2020 nu a făcut-o în mod corect. Trebuia să atribuie direct către Astra, cum a decis Curtea de Apel, în final, şi în momentul de faţă aveam o sută de tramvaie pe şosea. (…) Eu pot să spun că Curtea de Apel a constatat că atribuirea, aşa cum s-a făcut, a fost nelegală”, preciza edilul general.

Conform STB, tramvaiele au noua generaţie de validatoare la fiecare uşă, pentru a face plata călătoriei şi cu cardul bancar sau cu dispozitive smart NFC. Tramvaiele au sistem de aer condiţionat şi încălzire HVAC, ce permite reglarea automată a temperaturii, fără a mai fi necesară deschiderea geamurilor exterioare în niciun sezon. Tramvaiele sunt echipate cu prize USB pentru alimentarea dispozitivelor mobile şi cu sisteme de informare audio-video vizibile din orice loc al salonului.

„Din punct de vedere al exploatării, utilizarea noilor sisteme de tracţiune aduce o reducere a perioadelor de imobilizare pentru reviziile periodice, dar şi o reducere a timpilor necesari reparaţiilor accidentale. Conducătorii tramvaielor beneficiază de condiţii moderne de operare, cu o cabină spaţioasă, echipată cu aer condiţionat, camere video cu vedere în interiorul şi exteriorul tramvaielor şi un sistem de informare care le va oferi informaţii despre starea de funcţionare a sistemelor tramvaiului, operarea uşilor şi alte informaţii necesare în timpul mersului”, a transmis Societatea de Transport Bucureşti.

Citește și: Porturile Brăila și Galați vor fi modernizate! Ministrul Grindeanu a anunțat semnarea a două contracte de aproape 53 de milioane de euro pentru îmbunătățirea capacității operaționale

 

 

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult