- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Budăi explică ce se va întâmpla cu pensiile speciale! Judecătorii și procurorii refuză să mai intre în sălile de judecată. Ce soluții a găsit Guvernul?

22 Jun, 19:32 • Constantin Cristina
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a venit cu noi detalii referitoare la pensiile speciale și greva magistraților. Procurorii și judecătorii refuză să mai intre în sălile de judecată.
Budăi explică ce se va întâmpla cu pensiile speciale! Judecătorii și procurorii refuză să mai intre în sălile de judecată. Ce soluții a găsit Guvernul?

Marius Budăi a explicat ce se va întâmpla cu pensiile speciale ale magistraților, procurorilor și judecătorilor. Aceștia refuză să mai intre în săli și au pornit o grevă, a relatat antena 3 CNN.

„E momentul să tragem adânc aer în piept, să ne gândim și la popor și prin ce situație trece poporul”, a spus ministrul.

Citește și: ESTE OFICIAL! Când vor crește pensiile seniorilor? Marius Budăi a făcut anunțul „Nu va fi amânată recalcularea pensiilor, lucrăm la eficientizarea datelor în sistemul de pensii”

Protestul magistraților a blocat sistemul judiciar, deoarece nu sunt de acord cu modificările aduse legii pensiilor speciale.

Potrivit declarațiilor de avere în România există următoarele pensii speciale.

  • Augustin Lazăr peste 50.000 lei,
  • Valer Dornean fost președinte CCR 45.000 lei,
  • Daniel Morar fost judecător CCR 32.000 lei,
  • Mona Pivniceru 33.000 lei,
  • Marian Enache 37.000 lei,
  • pensia medie a magistraților 22.000 lei.

Budăi explică ce se va întâmpla cu pensiile speciale! Judecătorii și procurorii refuză să mai intre în sălile de judecată. Ce soluții a găsit Guvernul?

Budăi a fost întrebat ce se va întâmpla cu aceste pensii speciale și dacă este legală greva pornită de magistrați.

Marius Budăi
Marius Budăi

„Eu nu știu care dintre doamnele sau domnii de aici fac un cumul de pensii. S-ar putea ca cineva să aibă un cumul de pensii și atunci știți foarte bine că am decis în această lege de coaliția a decis ca să se interzică, așa cum a solicitat și Comisia Europeană, să nu mai existe cumul de pensii. Ai posibilitatea să optezi doar pentru una din ele. Mă referi la pensii speciale, nu ne referim la îngrădirea drepturilor la pensiile pe contributivitate, n-avem probleme acolo.

Un aspect vine prin acest cumul de pensii, dacă beneficiază sau nu de cumul și atunci trebuie să opteze pentru una, al doilea aspect vine din recalculare, astfel încât nicio pensie să nu depășească salariul. Şi a treia chestiune vine, vin impozitarea cu 15% a sumei necontributive, ce trece de valoarea de salariul mediu net pe economie. Sunt mai multe chestiuni care rezolvă aceste probleme și anume imposibilitatea pe viitor de a asimila funcții. Ce trebuie să facem prin această reformă? Să nu mai permitem posibilitatea de a se abuza de aceste sisteme legal”, a spus Marius Budăi.

Cu privire la greva magistraților Budăi a spus:

„Conform legii dialogului social, nu au voie să facă grevă. Dumnealor nu sunt declarații în grevă. Dacă nu sunt declarații în grevă, probabil că sunt și plătiți. Așa spune legea. Eu cred că noi cu toții, și politicieni și magistrați, e momentul să tragem adânc aer în piept, să ne gândim și la popor și prin ce situație trece poporul.

Să ne gândim într-adevăr și la independența justiției și la tot ce ține de aceste sisteme. Dar să citim și cu atenție proiectul de lege, pentru că eu sunt convins că nu toți au citit proiectul de lege și nu toți au fost extrem de atenți la detalii. Nu vorbesc aici doar de magistrați”, a mai spus Marius Budăi, ministrul Muncii, potrivit sursei citate.

Alte articole: Marius Budăi, anunț de ultimă oră despre supraimpozitarea cu 15% a pensiilor speciale care depășesc 4.900 de lei: ”Nicio pensie nu va depăși venitul de activitate”