- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Bugetul pentru MApN crește la 2,5% din PIB în 2023

08 Dec, 20:44 • Bumbeneci Diana
Bugetul alocat Ministerului Apărării Naționale va crește în 2023! Anunțul a fost făcut de Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu.
Bugetul pentru MApN crește la 2,5% din PIB în 2023

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu susține că proiectul de buget pentru anul 2023 prevede alocări mai mari față de acest an la mai multe ministere. Acesta a explicat că bugetul pentru Ministerul Apărării Naționale (MApN) va crește la 2,5% din PIB începând cu prima parte a anului. Alte ministere care vor primi bani în plus fiind Agricultura, Educația, Afacerile Interne și Transporturile.

Bugetul destinat MApN crește în 2023

Avem instituții cu alocări mai mari decât în anul 2022, avem Ministerul Apărării, care, așa cum ne-am asumat cu toții, începând cu 2023 alocarea crește la 2,5% din PIB. Avem Ministerul Agriculturii, o creștere cu 7%, la 25 miliarde de lei. Avem Ministerul Afacerilor Interne, o creștere de 12,17%, la 25,5 miliarde de lei. Avem Ministerul Antreprenoriatului și Turismului cu 4 miliarde de lei pe care îi acordăm pentru stimularea întreprinderilor mici și mijlocii.

O creștere de 69,7% la Ministerul Cercetării, păstrându-ne angajamentul să recuperăm gradual, într-un orizont de timp mediu, astfel încât să ajungem în 2025 la 1% din PIB, poate și mai devreme, depinde cât vom putea să și implementăm din programe. La Ministerul Educației, o creștere de 7%, la Ministerul Economiei, o menținere de 702 milioane de lei, la Ministerul Dezvoltării o alocare mai amplă, având în vedere că în intră în implementare și programul Anghel Saligny”, a declarat Adrian Câciu, joi, în cadrul ședinței de Guvern.

Tot în acest context, oficialul a mai explicat că la Ministerul Transporturilor este propusă o creștere de 16,6%. Bugetul pornește cu nu mai puțin de 23,3 miliarde de lei. Cu toate acestea, Câciu speră la o rectificare.

Te-ar putea interesa și: Avertisment sumbru al CCI, după respingerea României în Schengen. „Nu numai antreprenorii români vor fi afectați, ci şi oamenii de afaceri din alte state membre UE”

Un buget care pornește cu 23,3 miliarde de lei și sperăm că la rectificare, de altfel la toate este posibil o suplimentare, pentru că pe partea de investiții, în 2022 a însemnat un an de angajamente, de contracte, iar 2023 ar însemna un an de implementare, respectiv de execuții.

La Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene o creștere de 29,7%, o creștere cu 11,7 miliarde de lei și la Ministerul Mediului o creștere de 7,6%, 3,76 miliarde de lei. De asemenea, la Ministerul Familiei se implementează programele, anul acesta a fost de construcție, iar anul viitor este an de implementare de programe, bugetul alocat fiind de 620 de milioane de lei”, a precizat Câciu.

El a menționat și ministerele unde alocările vor fi mai mici. Spre exemplu, după considerentele oficialului, în ceea ce privește Ministerul Energiei și Ministerul Muncii, prin prevederile Ordonanței 119, anumite sume de bani care ar fi trebuit să fie alocate au fost „blocate”.

„Sunt, evident, și ordonatori de credite care, aparent, să spun, au diminuări de alocări. Dar aș vrea doar să specific în ceea ce privește Ministerul Energiei și Ministerul Muncii, având în vedere prevederile Ordonanței 119, prin care am schimbat sistemul de decontare a facturilor, a compensării facturilor la la energie.

Practic banii care se alocau către ministere nu se mai alocă, ei găsindu-se în contul de disponibil din contribuția de solidaritate din care se compensează facturile și astfel se explică, de altfel, scăderi de bugete la cele două ministere, partea de asistență socială, partea la Ministerul Muncii sau partea de sprijin prin programe păstrându-se intactă, la Ministerul Energiei partea de investiții păstrându-se intactă, chiar cu suplimentare pentru anul 2023”, a explicat Câciu.

Citește și: Raiffeisen Bank, mesaj pentru toți românii, după ce Austria a refuzat aderarea României la Schengen. Ce decizii ia banca la care au conturi milioane de persoane

Tags:
Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult