- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Avertisment sumbru al CCI, după respingerea României în Schengen. „Nu numai antreprenorii români vor fi afectați, ci şi oamenii de afaceri din alte state membre UE”

08 Dec, 17:30 • Bumbeneci Diana
Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti a avut o primă reacție după ce astăzi a fost respinsă România în Schengen! CCI susține că oamenii de afaceri vor ava de suferit.
Avertisment sumbru al CCI, după respingerea României în Schengen. „Nu numai antreprenorii români vor fi afectați, ci şi oamenii de afaceri din alte state membre UE”

Un vot negativ oferit astăzi de membrii Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (CCI) privind aderarea României la Zona Schengen a dus la foarte multe discuții controversate. Se pare că respingerea țării noastre va continua să afecteze nu numai antreprenorii români, ci şi oamenii de afaceri din alte state membre UE, care desfăşoară activităţi economice în România. Acesta este avertismentul sumbru transmis de Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti, printr-un comunicat.

CCI avertizează asupra urmărilor respingerii României în Schengen

„Economia României este tot mai integrată în angrenajul economic al Uniunii Europene. Astfel, în primele 9 luni din acest an, schimburile intra UE-27 de bunuri au reprezentat 72,4% din total exporturi şi 72,4% din total importuri. Aproape jumătate (48,14%) din totalul capitalului social subscris de societăţi străine investitoare în ţara noastră provine din Statele Membre ale UE.

În contextul celor de mai sus, Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti atrage atenţia că un (…) vot negativ al Austriei în cadrul Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne privind aderarea României la Zona Schengen va continua să afecteze nu numai antreprenorii români, ci şi oamenii de afaceri din alte state membre UE, inclusiv austrieci, care desfăşoară activităţi economice în România”, se menţionează în comunicat.

Potrivit reprezentanţilor CCIB, intrarea României în spaţiul Schengen acum ar genera o reducere semnificativă a costurilor de transport şi o diminuare a întârzierilor pe lanţurile de aprovizionare şi distribuţie, cu impact asupra activităţii tuturor antreprenorilor europeni ce operează în sau cu România, indiferent de domeniul de activitate, de capitalul social şi de structura acţionariatului.

CCI Schengen
CCI Schengen

De altfel, în contextul regândirii fluxurilor comerciale internaţionale pe fondul conflictului dintre ruși și ucraineni, precum şi a creşterii mult prea mari a costurilor la combustibili şi ţinând seama de poziţia geostrategică a ţării noastre, intrarea României în Schengen ar duce la noi oportunităţi pentru punerea în operă, în condiţii de maximă eficienţă, a unor proiecte greenfield, dar şi brownfield, cu impact asupra economiei întregii Europe.

„Înlocuirea unor noi proiecte de infrastructură (autostrăzi, aeroporturi, folosirea Dunării în scopul dezvoltării cooperării economice) care să faciliteze contactele şi comunicarea între ţările comunitare cu „garduri” între statele membre şi nemembre ale Zonei Schengen nu sunt, după părerea noastră, în spiritul strategiei realizării unei Europe unite şi dezvoltate„, se mai arată în comunicat.

Amintim că reprezentanții Consiliului de Justiţie şi Afaceri Interne a respins joi aderarea Bulgariei şi României la spaţiul Schengen, două voturi fiind împotrivă, în condiţiile în care era nevoie de unanimitate. Dintre cele 27 de ţări membre UE, Austria şi Olanda au votat împotrivă.

Ai mai putea citi și: Gabriela Firea tranșează decizia prin care România nu intră în Schengen! „O mare nedreptate la adresa țării noastre”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult