- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Buletinele cu CIP gratuite vor întârzia. Ce metodă abordează românii care nu vor să fie în pas cu moda

23 May, 16:39 • Constantin Cristina
Buletinele cu CIP urmau să fie emise gratuit în această vară, însă operațiunea a fost amânată. Românii pot apela la o altă variantă, în cazul în care nu vor buletin electronic.
Buletinele cu CIP gratuite vor întârzia. Ce metodă abordează românii care nu vor să fie în pas cu moda

Buletinele cu CIP sau cărțile de identitate electronice urmau să înceapă să fie emise gratuit din această vară, însă acestea vor putea întârzia, a anunțat antena 3 CNN.

De asemenea, românii care nu sunt de acord cu buletinele electronice au și altă variantă.

Citește și: Noile buletine cu cip vor fi eliberate până la sfârșitul anului. Statul va plăti costul eliberării lor, în valoare de 67 de lei

Buletinele cu CIP vor întârzia

„Trebuie să spun că nu am epuizat toate șansele pentru a avea la final de lună august emiterea cărților electronice de identitate. Vă pot spune, raportat la informațiile care au fost dezbătute ieri în presă, că nu este vorba de nicio neregulă. Este vorba de o achiziție publică care se desfășoară în România și, bineînțeles, există și persoane care au anumite interese pe care vor să și le valorifice. Toate dezvoltările sunt în curs, avem ca idee mai multe elemente pe care le putem folosi ca soluții de avarie, continuăm activitățile”, a spus chestor de poliție Aurel Cătălin Giulescu, împuternicit director general de la evidența Persoanelor din cadrul MAI.

Mai mult, emiterea acestor buletine va putea începe din această vară, sub formă gratuită. Persoanele care nu vor buletin cu CIP, care nu sunt obligatorii, poate lua varianta fără cip sau imagine facială stocată, adică varianta de buletin clasic.

buletin cu CIP
buletin cu CIP

 

 

 

„Exact. În acest moment, noi pregătim un nou prototip în care vom insera CIP-ul, acel suport de stocare pentru care achiziția a fost finalizată în ultima zi a lunii februarie. Lucrăm intens pentru a avea acest prototip și a-l testa. Odată cu punerea în circulație a noului prototip, va fi pusă în circulație și o carte de identitate simplă, fără suport electronic de stocare, astfel încât cetățenii să aibă posibilitatea să opteze între cartea electronică și cartea electronică și cartea de identitate simplă”, a continuat Aurel Cătălin Giulescu.

Chestorul de poliție subliniază faptul că, românii vor avea acces și la cazier eliberat în baza buletinului cu CIP, fără a mai bate drumul la instituțiile statului, din această toamnă.

„Pregătim niște elemente, niște interfețe în care cetățenii să se poată autentifica. Aș putea spune că din toamnă vor începe să fie expuse o parte dintre cele pe care le coordonăm noi direct. Vor fi expuse într-o formulă de testare inițial, după care, după trecerea tuturor testelor tehnice, le vom expune într-o formă definitivă, deci cu siguranță într-o formă de testare le vom avea în această toamnă și niște interfețe în care să ne autentificăm cu cartea electronică de identitate”, a continuat chestor de poliție Aurel Cătălin Giulescu, de la evidența Persoanelor din cadrul MAI.

Informațiile stocate în buletinul CIP

– Costul eliberării cărții de identitate electronice, de 67 de lei, e achitat de către stat

– Din 2030, oricine va dori să iasă din țară va fi nevoit să aibă un astfel de document sau pașaport

– Locul nașterii, adresa de domiciliu sau de reședință vor fi doar în format electronic

– Posesorii vor beneficia de servicii de înmatriculare, de eliberarea cazierului judiciar, plata taxelor și a impozitelor de la distanță doar utilizând cartea electronică

– Cartea de identitate electronică va avea imaginea a două amprente și imaginea facială a persoanei

Alte articole: Factura uriașă pe care a primit-o o româncă pentru serviciile de telefonie mobilă. „Am primit o factură de aproape 1.500 de euro pentru că am efectuat apeluri”