- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Burse elevi 2023-2024. Se plătesc două burse înainte de minivacanţa din decembrie

14 Nov, 16:23 • Dobran Viorel
Burse elevi 2023-2024: Banii sunt virați școlilor de Ministerul Educației, prin inspectoratele școlare, primăriile fiind eliminate din lanțul birocratic.
Burse elevi 2023-2024. Se plătesc două burse înainte de minivacanţa din decembrie

Burse elevi 2023-2024 UPDATE: Ministerul Educației a virat către fiecare inspectorat școlar județean/Inspectoratul Școlar al Municipiului București sumele aferente plății burselor școlare, ceea ce permite respectarea, la nivel local, a termenului stabilit pentru plata către beneficiari, respectiv 15 noiembrie.
Sumele corespund necesarului solicitat de inspectoratele școlare județene/Inspectoratul Școlar al Municipiului București pentru plata burselor pe lunile septembrie și octombrie 2023.
După data de 15 noiembrie, termenul-limită pentru plata burselor pe lunile septembrie și octombrie 2023, Ministerul Educației va solicita inspectoratelor școlare județene/Inspectoratului Școlar al Municipiului București situația plăților, pentru a identifica, dacă este cazul, eventualele disfuncționalități, astfel încât acestea să fie remediate în cel mai scurt timp.

Burse elevi 2023-2024. Prima plată a burselor din anul școlar 2023-2024 se va face pe 15 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plăteasca lunar, de către școli, la data de 15 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare. Banii pentru 1.289.994 de burse sunt virați școlilor de Ministerul Educației, prin inspectoratele școlare, scrie Edupedu.ro.

De necrezut! Deținuții din Penitenciarul Aiud care își continuă studiile primesc burse de merit

Bursele se plătesc lunar, de către unităţile de învăţământ, la data de 15 a fiecărei luni, pentru luna precedentă. Dacă data de 15 cade într-o zi de repaus săptămânal, zi de sărbătoare legală sau zi liberă, plata burselor se efectuează în ziua lucratoare anterioară acesteia.

Plata burselor atât pentru luna septembrie, cât şi pentru luna octombrie a anului curent se face la data de 15 noiembrie.

Burse elevi 2023-2024. Cum se face plata, circuitul banilor:

Burse elevi 2023-2024.

Banii de burse să fie virați elevilor direct de către școli sau inspectorate, fără să mai treacă pe la consiliul local a fost și propunerea făcută de Federația Părinților Edupart celor de la Ministerul Educației, pentru eliminarea blocajelor.

Ce fac practic școlile, inspectoratele școlare județene și Ministerul Educației pentru ca banii de burse să ajungă la elevi?

  • Până pe 6 octombrie părintele trebuia să depună actele necesare la școală. Bursa este aprobată de Comisia de burse, dacă toate documentele sunt la dosar și dacă criteriile de eligibilitate sunt îndeplinite.
    Până la data de 20 a lunii, școala transmite lunar la ISJ/ISMB sumele estimate pentru plata burselor aferente lunii respective, precum și numărul de beneficiari pe categorii de burse.
    Până la data de 25 a lunii, ISJ/ISMB transmite la Ministerul Educației – Direcția generală economică sumele estimate pentru plata burselor, aferente lunii respective, precum și numărul de beneficiari pe categorii de burse, în vederea efectuării deschiderilor de credite bugetare.
    Ministerul Educației, pe baza solicitărilor primite, cu încadrarea în bugetul aprobat și în limitele de credite bugetare lunare aprobate, efectuează deschiderile de credite bugetare. Bursele se plătesc lunar, de către unitățile de învățământ, la data de 15 a fiecărei luni, pentru luna precedentă. Dacă data de 15 cade într-o zi de repaus săptămânal, zi de sărbătoare legală sau zi liberă, plata burselor se efectuează în ziua lucrătoare anterioară acesteia.
    Ordonatorii de credite ai unităților de învățământ, adică directorii, răspund de plata la termen a burselor, în conformitate cu prevederile prezentei metodologii.

„Fapta de nealocare a burselor săvârșită de directorul unității de învățământ, cu nerespectarea prevederilor art. 108, se sancționează cu amendă de la 1.000 de lei la 5.000 de lei, sau cu prestarea unei activități în folosul comunității”, potrivit .Art. 148. — (1) lit. b din Legea Învățământului Preuniversitar nr. 198/2023.

Burse elevi 2023-2024. Pentru prima plată de pe 15 noiembrie termenele sunt următoarele:

  • Până la data de 20 octombrie a anului școlar în curs, unitatea de învățământ transmite la ISJ/ISMB prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse.
    Până la data de 25 octombrie, ISJ/ISMB transmite la Ministerul Educației – Direcția generală economică sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie a anului curent, urmând ca plata să se facă, de către unitățile de învățământ, la data de 15 noiembrie.

În anul școlar actual, ministerul acordă șase tipuri de burse pentru elevi:

  • Bursă de excelență olimpică I – intre 750 si 3000 de lei
  • Bursă de excelență olimpicăa II – 700 de lei
  • Bursă de merit – 450 de lei
  • Bursă socială – 300 de lei
  • Bursa pentru mame minore – 700 de lei
  • Bursa tehnologică – 300 de lei

Burse 2023-2024: Aproape 400 de elevi cu medii sub 5 iau bursa de merit în București, 94% au peste 8

Aproape 100 de mii de burse se vor acorda în total în anul școlar 2023-2024, în București, pentru aproximativ 208 mii de elevi, a transmis Inspectoratul Școlar al Municipiului București, la solicitarea Edupedu.ro. 51.451 sunt burse de merit pe baza mediei generale anuale sau a mediei de admitere, dintre care 389 sunt cu medii sub 5, ceea ce reprezintă sub 1%, 94% au medii peste 8.

Ministerul Educației cere 9 miliarde de lei în plus, după ce a rămas fără bani pentru salariile profesorilor, burse și utilitățile școlilor

Amintim că aproape 8.500 de elevi cu medii mai mici de 5 primesc bursă de merit în acest an școlar, peste 150 au medii mai mici de 2, conform datelor Ministerului Educației. La nivel național sunt peste 430 de mii de burse de merit în funcție de medii.

Trei soluții posibile au fost anunțate de Ligia Deca pentru bursele de merit acordate elevilor cu medii mici: Prag de medie, resepararea burselor de studiu față de cele de merit sau burse de progres educațional, cu un barem minim de medie

Burse elevi 2023-2024. În unitățile de învățământ preuniversitar de stat din Municipiul Bucuresti, nivel primar, gimnazial, liceal sunt înscrişi aproximativ 208.000 elevi, iar în unitățile de învățământ particular sunt înscrişi aproximativ 16.600 elevi.

În București sunt 99.672 de beneficiari de burse, ceea ce înseamnă ca aproape jumătate dintre elevii din București vor lua bursă în acest an școlar.

Astfel, în București se vor acorda:

  • 432 de burse excelenţă olimpică,
    54.619  de burse de merit,
    40.806 de burse sociale,
    3.797 de burse tehnologice,
    18 de burse pentru mame minore.