- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

BURSE școlare 2024. Cât este bursa socială și câți bani primesc elevii. Care sunt condițiile de acordare.

17 Feb, 17:12 • Bocioacă Bianca
BURSE 2024. Bursa socială reărezintă o formă de sprijin pentru unii elevi și este acordată în funcție de anumite situații.
BURSE școlare 2024. Cât este bursa socială și câți bani primesc elevii. Care sunt condițiile de acordare.

În anul școlar 2023 – 2024, Ministerul Educației acordă mai multe tipuri de burse pentru elevi. Aceste burse sunt acordate în baza unor criterii menționate clar în noua metodologie-cadru de acordare a burselor școlare, aprobată prin ordinul de ministru nr. 6.238/08.09.2023.

Astfel, după caz, elevii pot beneficia de o bursă de merit, socială, tehnologică, de excelență olimpică I sau de excelență olimpică II. De asemenea, Ministerul Educației acordă și o bursă pentru mamele minore.

Acest sprijin se acordă la cerere, în funcție de situația materială/socială/medicală a elevului, a familiei sau a susținătorilor legali. Bursa socială este acordată pentru susținerea activității școlare a:

  • elevilor din familii cu un venit mediu net lunar/membru de familie, pe ultimele 12 luni, mai mic de 50% din salariul minim net pe economie;
  • elevilor cu unul sau ambii părinți decedați, respectiv a celor asupra cărora a fost instituită o măsură de protecție specială;
  • elevilor din familii monoparentale;
  • elevilor cu deficienţe/afectări funcţionale produse de boli, tulburări sau afecțiuni ale structurilor şi funcţiilor organismului;
  • elevilor din familii care beneficiază de venit minim de incluziune.

Citește și: Burse 2024. Cine sunt elevii care pot primi 3.000 de lei pe lună de la stat

Cât este bursa socială în 2024

În anul școlar 2023-2024, valoarea bursei sociale este de 300 de lei. Bursele sociale se plătesc lunar, pe întreaga durată a anului școlar, cu excepția lunilor în care elevii cumulează 10 sau mai multe absențe nemotivate.

Un elev poate beneficia de o singură bursă socială, chiar dacă îndeplinește mai multe criterii sociale. Bursele se plătesc lunar, de către unitățile de învățământ, la data de 15 a fiecărei luni, pentru luna precedentă.

Bursa de excelență

BURSE 2024. Elevii care au obținut premii I, II și III și mențiune la olimpiadele școlare internaționale și la campionatele sportive școalre internaționale recunoscute de Ministerul Educației și la Jocurile Olimpice în parteneriat cu Comitetul Olimpic și Sportiv Româmn sunt recompensați cu bursă de excelență olimpică I.

Elevii de gimnaziu și liceu care au obținut premiile I, II și III la olimpiadele școlare naționale organizate șio finanțate de Ministerul Educației sunt recompensați cu bursă de excelență II, potrivit edu.ro. Bursele de excelență olimpică I și II nu se cumulează cu bursele de merit.

Bursă de excelență olimpică I și II pot primi doar elevii care au promovat la toate materiile și care au media 10 la purtare.

Citește și: Avocatul Poporului atacă la CCR legea privind acordarea de burse de merit pentru minim 30% din elevii unei clase

Burse 2024. În ce condiţii pot primi elevii până la 3.000 de lei

Bursele de excelență I și II, ca și restul celorlalte burse, se plătesc lunar pe perioada cursurilor școlare, la data de 15 a fiecărei luni, pentru luna precedentă. Dacă data de 15 cade într-o zi de weekend, zi de sărbătoare legală sau zi liberă, plata burselor se efectuează în ziua lucrătoare anterioară acesteia.

Totodată, un elev poate beneficia de o singură bursă de excelență pe an, indiferent de rezultatele obținute în anul școlar anterior.

În anul școlar 2023-2024, valoarea bursei de excelenţă I pentru elevii de gimnaziu şi liceu este cuprinsă între 750- 3.000, în timp ce valoarea bursei de excelenţă II este de 700 lei.

Potrivit sursei citate, valoarea burselor de excelență olimpică poate fi suplimentată de către consiliile de administrație a unităților de învățământ în funcție de sumele alocate de autoritățile administrației publice locale.