- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Criza facturilor

Căldura îi va frige la buzunare pe români în această iarnă. Sfaturi pentru a reduce facturile

11 Oct, 09:49 • Andrei Alina
Milioane de români riscă să plătească facturi uriașe sau să stea în frig la iarnă. Preţurile la curent şi gaze au explodat faţă de iarna trecută, iar mulţi români nu-şi vor mai permite să plătească. Se va ajunge astfel ori la datorii uriaşe la întreţinere, respectiv furnizorii de gaze şi curent electric, ori vor sta în frig pentru a face economie.
Căldura îi va frige la buzunare pe români în această iarnă. Sfaturi pentru a reduce facturile

Locuinţele din municipiul Râmnicu Vâlcea, racordate la sistemul centralizat de încălzire, vor primi căldură începând de astăzi. S-a luat aceasta decizie pentru că deja temperaturile au scăzut foarte mult, iar pe parcursul mai multor nopţi s-au înregistrat temperaturi sub pragul de 10 grade Celsius. Totodată, autoritățile i-au informat pe cetățeni că în cazul în care vor să facă economie la iarnă și să primescă facturi mai mici, au posibilitatea să oprească robinetul montat pe contoare.

Probleme legate de încălzire vor fi în mai multe oraşe. Preţul majorat al gigacaloriei îi va determina pe mulţi să facă economie şi să pune o haină în plus sau o plapumă.

De exemplu, la Piteşti preţul energiei termice furnizată piteştenilor racordaţi la sistemul centralizat de termoficare a fost majorat, de la 1 octombrie, de la 339 lei/Gcal la 433,79 lei/Gcal ca urmare creşterii galopante a preţurilor gazelor şi energiei electrice. Astfel, tariful fără TVA este de 433,79 lei/Gcal în perioada noiembrie 2022 – martie 2023, preţul de vânzare în restul anului fiind de 416,21 lei/Gcal.

Citeşte şi: Primul oraș din România care anunță că iarna aceasta ar putea rămâne complet fără căldură

Cât va costa întreţinerea la bloc în Bucureşti la iarnă

Costurile pentru întreţinere la bloc Bucureşti în iarna 2022-2023 vor fi mult mai mari faţă de anul trecut. Bucureştenii racordați la sistemul centralizat vor plăti 330 de lei, fără TVA, pe gigacalorie. Sezonul rece care urmează este primul în care bucureștenii vor plăti prețul majorat al energiei termice, potrivit Economica.net.

Costurile la iarnă vor fi mai mari şi pentru că în Bucureşti sunt încă multe imobile neizolate termic. Locatarii blocurilor neizolate vor plăti facturi uriaşe la întreţinere, dar şi la curent, dacă vor alege să se încălzească cu aeroterme sau calorifere electrice.

„Să verifice dacă garniturile care închid sunt deteriorate sau nu, să le schimbe. Pentru cei cu case, verificarea termoizolației și mai ales la partea superioară a clădirii, gen poduri, mansarde, deoarece pe acolo sunt pierderi de căldura. Și împreună cu tâmplăria și ușile de la intrare”, este sfatul lui Cătălin Chirvasă, potrivit stirileprotv.ro.

Citeşte şi: Un spital din România a primit o factură istorică la energie: 800.000 de lei! Instituțiile nu mai fac față plăților

Mai mult, cei care vor să reducă consumul de gaz la iarnă, respectiv să primească facturi mai mici au la îndemână „Valul renovării”, program finantat din fondurile alocate prin Planul National de Redresare si Rezilienta.