- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Criza facturilor

Un spital din România a primit o factură istorică la energie: 800.000 de lei! Instituțiile nu mai fac față plăților

07 Oct, 11:07 • Bumbeneci Diana
Ultima factură de la Institutul Regional de Oncologie din Iași a ajuns la zece procente din bugetul unității. Unitatea spitalicească nu mai face față sumelor exorbitante și cere sprijinul autorităților.
Un spital din România a primit o factură istorică la energie: 800.000 de lei! Instituțiile nu mai fac față plăților

Spital din România, grav afectat de facturile la energie. Institutul Regional de Oncologie a primit ultima factură de 800.000 de lei, anunță România TV.

Încă un spital din România se lovește de facturi enorme

În acest context, managerul instituției spitalicești a explicat că factura s-a dublat pur și simplu. Conducerea face eforturi supraomenești să economisească bani pentru facturi, însă sumele sunt exorbitante.

Ultima factură de la Institutul Regional de Oncologie din Iași face cât 10% din bugetul unității. Dacă facturile vor continua să vină atât de scumpe, instituția nu va mai putea face față plăților.

„S-a dublat efectiv valoarea facturii, este foarte mult, aproape 10% din bugetul pentru cheltuielile pe o lună ale spitalului, în afară de medicamente. Ne descurcăm destul de greu, începem să facem şi noi economii ca toate unităţile, pentru că este evident că preţurile au crescut”, a explicat ec. Mirela Grosu, managerul spitalului.

Un spital din România a primit o factură istorică la energie: 800 de lei! Instituțiile nu mai fac față plăților
Un spital din România a primit o factură istorică la energie: 800 de lei! Instituțiile nu mai fac față plăților

Te-ar mai putea interesa și: Enel confirmă oficial că facturile vor întârzia. Iată mesajul primit de români

Managerul spitalului a mai explicat că nu are ce măsuri suplimentare să ia în afara celor luate deja. Se face economie la energie, pe cât se poate de mult.

„Chiar dacă are deja 10 ani, spitalul este foarte bine izolat, nu avem pierderi de căldură sau pierderi de apă, toate corpurile de iluminat sunt LED, astfel că nu prea mai avem ce să schimbăm. Singura soluţie ar fi să punem nişte temporizatoare la calculatoare pentru că dacă uităm să le închidem nu înseamnă doar un consum de energie, ci şi o uzură a echipamentelor”, a completat ec. Mirela Grosu.

Ministerul Sănătății nu sprijină spitalul

Mirela Grosu a explicat că a fost nevoită să facă apel la Consiliul Județean Vrancea, după ce s-a lovit de refuzul Ministerului Sănătății a sprijini plata facturilor.

„Creșterea prețului la utilități a îngenuncheat bugetul unității noastre. Situația financiară a spitalului este instabilă datorită faptului că decontările de la CJAS Vrancea sunt la pragul minim, iar prețurile furnizorilor, mai ales a celor de la gaz și energie electrică, au crescut de până la 5 ori.

Valoarea mare a facturilor la utilități pe lunile februarie, martie, aprilie au adus locul în imposibilitatea de a le achita. Suma facturilor la utilități este una exagerată, peste puterea de plată a instituției.

Făcând un raport simplu între veniturile și cheltuielile cu plata facturilor, reiese clar că la momentul actual achitarea facturilor la utilități este o sarcină imposibilă pentru unitatea noastră”, se arată într-o adresă trimisă de Constantin Mândrilă, managerul Spitalului, către conducerea Consiliului Județean Vrancea.

Mai poți citi și: Antreprenorii sprijină majorarea salariului minim la 3.000 de lei, însă pun condiții serioase. Ce-i așteaptă pe români

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult