- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Calendar ortodox 5 iunie 2024. Ce mari Sfinți sunt celebrați azi

05 Jun, 05:40 • Bumbeneci Diana
Ce sărbătoare este în calendarul ortodox pe 5 iunie 2024. Toți credincioșii trebuie să știe.
Calendar ortodox 5 iunie 2024. Ce mari Sfinți sunt celebrați azi

Pe data de 5 iunie 2024, în calendarul ortodox este pomenit Sfântul Mucenic Dorotei, episcopul Tirului. Sărbătoarea nu este asociată cu cruce neagră sau roșie, însă este respectată de foarte muli ortodocși care cunosc viața Sfântului. Astăzi este zi de post și de rugăciune, dar și de dezlegare la pește.

Calendar ortodox 5 iunie: Sfântul Mucenic Dorotei, episcopul Tirului

În biserica ortodoxă, pe 5 iunie 2024, este prăznuit Sfântul Mucenic Dorotei, episcopul Tirului.

De asemenea, sunt pomeniți și Sfinții Mucenici Marchian, Nicandru, Iperehie, Apolon, Leonid, Arie, Gheorghe, Selneniad, Irineu și Pamvon, alături de Sfântul Mucenic Hristofor, Sfântul Mucenic Conon și Sfântul Mucenic Marcu din Hios.

Citește și: Mai multe zile de concediu pentru anumiți angajați în 2024: Noua lege adoptată de Camera Deputaților

calendar iunie
calendar iunie

Calendarul ortodox pentru 5 iunie 2024 îl include pe Sfântul Mucenic Dorotei, episcopul Tirului. Acesta a trăit în vremea împăratului Liciniu. În calitatea sa de episcop al Bisericii din cetatea Tir, Sfântul Dorotei a refuzat să aducă jertfe idolilor și și-a mărturisit credința în Dumnezeu, fiind astfel ucis. În tinerețe, Sfântul Mucenic Dorotei a primit o educație aleasă și a scris numeroase cărți în limbile greacă și latină. Cea mai renumită lucrare a sa este „Syntagma greco-latină”, conform informațiilor de pe crestinortodox.ro.

Troparul Sfântului Mucenic Dorotei, Episcopul Tirului sărbătorit în calendarul ortodox:

„Şi părtaş obiceiurilor şi următor scaunelor apostolilor fiind, lucrare ai aflat, de Dumnezeu insuflate, spre suirea privirii la cele înalte.

Pentru aceasta, cuvântul adevărului drept învăţând şi cu credinţa răbdând până la sânge Sfinţite Mucenice Dorotei, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre”.

Rugăciune către Sfântul Mucenic Dorotei

„Tinerii evreieşti au călcat în cuptor văpaia cu îndrăzneală şi focul în rouă l-au prefăcut, strigând: Bine eşti cuvântat, Doamne Dumnezeule, în veci.

Stih: Sfinte Sfinţite Mucenice Dorotei, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Arătatu-te-ai stea mult luminoasă, Părinte Doroteie, cu strălucirile nevoinţelor tale luminând sufletele, celor ce cu credinţă strigă: Bine eşti cuvântat, Doamne Dumnezeule, în veci.

Stih: Sfinte Sfinţite Mucenice Dorotei, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Umblând pe căile cele drepte, te-ai abătut de la prăpastiile înşelătorului şi ai îndreptat către căile vieţii pe cei ce strigau: Bine eşti cuvântat, Doamne Dumnezeule, în veci.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Cu ploile sângiurilor tale ai stins cuptorul înşelăciunii, pururea pomenite şi către apa vieţii te-ai sălăşluit, strigând: Bine eşti cuvântat, Doamne Dumnezeule, în veci.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

De legăturile păcatului scapă ticălosul meu suflet, Născătoare de Dumnezeu şi spre dragostea lui Dumnezeu arată-l desăvârşit, ca să te slăvesc cu credinţă, Născătoare de Dumnezeu, în veci”.

Ai mai putea citi: Va fi Marcel Ciolacu noul președinte al României? „Un președinte care se ridică deasupra politicului”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult