- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Canadienii bagă bani în reactoarele de la Cernavodă. Vor finanța retehnologizarea reactorului 1 şi construcţia reactoarelor 3 şi 4 a centralei nucleare

27 Oct, 21:49 • Gabriela Andreescu
Guvernul canadian va sprijini şi finanţa retehnologizarea reactorului 1 şi construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, a scris, joi, pe pagina de Facebook, ministrul Energiei, Virgil Popescu.
Canadienii bagă bani în reactoarele de la Cernavodă. Vor finanța retehnologizarea reactorului 1 şi construcţia reactoarelor 3 şi 4 a centralei nucleare

Ministrul Energiei mai spune că a discutat cu omologul său canadian și despre pregătirea unei noi generații de specialiști în domeniul nuclear și despre colaborarea între companiile și universitățile din domeniile conexe din cele două state.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a avut o întâlnire cu ministrul Resurselor Naturale din Canada, Jonathan Wilkinson, unde au discutat despre proiectele comune din domeniul energiei dintre cele două țări, informează Gândul.

În urma discuțiilor cu omologul său canadian România va primi sprijin și finanțare din partea Canadei pentru retehnologizarea reactorului 1, precum și pentru construcția reactoarelor 3 și 4 ale Centralei de la Cernavodă, a informat ministrul Energiei

În postarea de pe pagina sa de socializare, oficialul român descrie cum a decurs întâlnirea cu omologul său canadian:

„Întâlnirea bilaterală cu Jonathan Wilkinson, Ministrul Resurselor Naturale, din Canada, a fost o ocazie bună să discutăm despre proiectele comune pe care le avem în domeniul energiei, în mod special al energiei nucleare. Am transmis că reabilitarea Unității 1 și Proiectul Unităților 3 și 4 CNE Cernavodă sunt prioritare, contribuind la asigurarea securității energetice și la realizarea obiectivelor de decarbonizare.”

Canadienii vor investi în reactoarele de la Cernavodă
Canadienii vor investi în reactoarele de la Cernavodă

Ministrul Energiei a transmis că cei doi oficiali din energie au cazut de acord cu privire la noi investiții în domeniu

„Ambele țări, Canada ca furnizor de tehnologie, și România ca beneficiar, au o responsabilitate uriașă în gestionarea acțiunilor necesare dezvoltării Proiectului Unităților 3 și 4 într-un termen durabil. Ministrul Wilkinson mi-a transmis că avem sprijin și finanțare din partea guvernului canadian pentru retehnologizarea reactorului 1 și pentru construcția reactoarelor 3 și 4. I-am mulțumit colegului meu canadian pentru suportul acordat și pentru buna colaborare pe care o avem”, a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.

În vederea perspectivelor de viitor, ministrul energiei a discutat cu omologul său din Canada și despre pregătirea unei noi generații de specialiști, a informat Virgil Popescu

„De asemenea, am discutat și despre importanța deosebită pe care trebuie să o acordăm pregătirii unei noi generații de specialiști în dezvoltarea domeniului nuclear, iar aceasta implică nu numai absolvenți ai facultăților din domeniul fizicii și ingineriei nucleare, ci și din alte domenii conexe, necesare dezvoltării infrastructura instalatiilor nucleare. De aceea am căzut de acord că este nevoie de o mai mare implicare și cooperare între state, dar și între companii și universități. Pentru că așa cum am mai spus decarbonizare fără energie nucleară nu se poate”, mai transmite Virgil Popescu pe Facebook.

În august 2021, România a semnat un Memorandum de Înţelegere (MoU) cu Canada pentru a consolida şi susţine în continuare cooperarea în proiecte civile de energie nucleară, ca urmare a unei relaţii de 55 de ani între Canada şi România în industria nucleară.

Unitatea 1 a CNE Cernavodă a fost pusă în operare comercială la data de 2 decembrie 1996, iar Unitatea 2 la data de 28 septembrie 2007.

Citește și: Românii au început să strângă cureaua.  Consumul de energie a scăzut cu 8% în septembrie

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult