- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Când pică Floriile în acest an și ce nume se sărbătoresc. Semnificația zilei pentru creștinii ortodocși

12 Feb, 22:09 • Stefan Simion
Floriile sunt o importantă sărbătoare a calendarului creștin ortodox. În ce dată se sărbătorește și ce nume vor fi celebrate?
Când pică Floriile în acest an și ce nume se sărbătoresc. Semnificația zilei pentru creștinii ortodocși

La fel ca în fiecare an, Floriile sunt sărbătorite cu o săptămână înainte de Paște. Acestea pică pe data de 9 aprilie în 2023, conform Kanald.ro.

Creștinii ortodocși celebrează în această zi momentul în care Mântuitorul Iisus Hristos a intrat în Ierusalim. Înconjurat de cei 12 Apostoli, acesta a adus un motiv de bucurie mulțimii și a fost primit cu brațele deschise. Duminica Floriilor este o rememorare a clipei în care, în Ierusalim, s-au auzit cântece de bucurie.

Imediat după aceasta, începe Săptămâna Patimilor, atunci când credincioșii își amintesc de chinurile și eforturile prin care Mântuitorul a trecut. Floriile includ multe tradiții și obiceiuri, și de asemenea, mulți români se sărbătoresc.

Floriile, tradiții și obiceiuri

De Florii, este bine ca românii care merg la biserică să poarte pe mâini ramuri de salcie. Acestea sunt asociate cu cele de finic și măslin, care l-au întâmpinat pe Iisus Hristos în momentul intrării în Ierusalim. Acestea se pot pune la icoanele din casă, după ce sunt sfințite de preot.

Floriile
Floriile

Vezi și: Postul Paștelui 2023. Când e dezlegare la pește și când începe cel mai lung și aspru post din an

O altă tradiție ne spune că locuința trebuie să fie foarte bine aerisită. Hainele pot fi scoase la aer în curte, semnificând „eliminarea” răului. Mormintele trebuie să fie stropite cu apă sfințită, iar crucile pot fi împodobite cu ramurile de salcie sau cu florile de primăvară. Încă din cele mai vechi timpuri, în ziua de Florii nu era indicat să te speli pe cap. Dacă totuși alegi să faci acest lucru, tradițiile de altădată ne spun că este bine să o faci cu apă sfințită.

În unele regiuni, în ziua de Florii se coc pâini din grâu, numărul acestora fiind echivalent cu cel al membrilor din casă. După ce sunt împletite și aranjate, acestea pot fi date de pomană persoanelor cu mai puține posibilități.

Ce nume se sărbătoresc de Florii

Floriile sunt un motiv de sărbătoare pentru mai mulți români. 334.734 dintre aceștia poartă numele de Florin, 147.328 de Viorel și 54.759 de Florian. Florea, Florentin sau Florinel sunt alte derivate care se celebrează pe data de 9 aprilie a acestui an. Numele de flori nu sunt nici ele uitate, referindu-ne la Viorica, Florentina, Florica, Camelia, Delia sau Florina.

Citește și: Când pică Paștele ortodox și cel catolic. Ce zile libere vor avea românii

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult