- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Postul Paștelui 2023. Când e dezlegare la pește și când începe cel mai lung și aspru post din an

04 Feb, 20:13 • Claudia Simion
La finalul lunii februarie începe Postul Paștelui 2023, iar credincioșii respectă regulile impuse într-o astfel de perioadă.
Postul Paștelui 2023. Când e dezlegare la pește și când începe cel mai lung și aspru post din an

Postul Paștelui 2023. Creștinii ortodocși țin post ca să își curețe trupul și sufletul pentru a fi pregătiți pentru cele mai importante sărbători din an. De asemenea, credincioșii fac acest lucru pentru a li se ierta păcatele.

De regulă, înainte de cele mai importante sărbători din calendarul creștin ortodox, credincioșii au obiceiul să țină post și să respecte regulile. Sunt șapte posturi importante într-un an. Vorbim de Postul din Ajunul Bobotezei, Postul Paștelui, Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel, Postul ținut de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, Postul de Înălțarea Sfintei Cruci, Postul Crăciunului.

În Postul Paștelui credincioșii au dezlegare la pește de două ori. Acesta e unul dintre cele mai stricte și aspre posturi din timpul anului.

Citește și Când se ține post în 2023. Cele mai importante posturi din an pentru credincioși

Creștinii ortodocși primesc dezlegări la pește, ulei și vin în fiecare an. E o perioadă de purificare pentru ei, atât din punct de vedere fizic, cât și spiritual. Cei care respectă regulile postului au parte și de dezlegări ca să nu își piardă motivația.

De regulă, în Postul Paștelui, nu se consumă alimente considerate „de dulce”, adică produse sau preparate care au în compoziția lor ingrediente de origine animală. Doar în zilele cu dezlegare la pește din Postul Paștelui 2023 poate fi consumat acest tip de carne.

Postul Paștelui durează 48 de zile, iar credincioșii trebuie să se abțină de la laimente „de dulce”. Există două delegări la pește. Prima dezlegare e în data de 25 martie, atunci când creștinii ortodocși sărbătoresc Buna Vestire. Este o sărbătoare importantă, cu cruce roșie, o zi în care cei care țin post pot consuma preparate din pește.

Citește și Poșta Română va face plățile pentru ajutorul de încălzire! Marcel Boloș a anunțat că banii vor intra pe 20 februarie

Cea de-a doua dezlegare la pește din Postul Paștelui 2023 este de Florii, cu o săptămână înainte de Învierea Mântuitorului Iisus Hristos. În Postul Paștelui se poate mânca pește în data de 9 aprilie, în Duminica Floriilor.

Când începe Postul Paștelui în 2023

Postul Paștelui e perioada dinaintea celei mai mari sărbători creștine, și anume Învierea Mântuitorului Iisus Hristos. Paștele pică în acest an în data de 16 aprilie, iar Postul Paștelui începe din data de 26 februarie. În acea zi creștinii nu mai pot să consume carne, ouă, brânză, lapte, unt sau orice alt produs de origine animală. Postul se ține 48 de zile, e cel mai lung post din an și cel mai strict.

Rugăciune de citit în post

„Dumnezeul nostru, nădejdea tutu­­ror marginilor pământului și a celor ce sunt pe mare departe, Cel ce mai înainte ai întocmit, prin Legea Ta cea Veche și Nouă, aceste zile de post, la care ne-ai învrednicit să ajungem acum, pe Tine Te lăudăm și Ție ne rugăm: întărește-ne cu puterea Ta, ca să ne nevoim întru ele cu sârgu­ință, spre mărirea numelui Tău celui sfânt și spre iertarea păca­telor noas­tre, spre omorârea patimilor și biru­­ință asupra păcatului; ca împreună cu Tine răstignindu-ne și îngro­pân­du-ne, să ne ridicăm din faptele cele moarte și să petrecem cu bună­plă­cere înaintea Ta întru toate zilele vieții noastre. Că Ție se cuvine a ne milui și a ne mântui pe noi, Hris­toase, Dum­­­ne­­zeule, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte, și Preasfântului și bu­nului și de viață făcătorului Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.”