- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Când va fi gata Autostrada Ploiești-Brașov? „Dacă adăugăm proverbialele întârzieri, ne îndreptăm spre 2040”

24 Oct, 14:33 • Fundeanu Madalina
Lucrările la Autostrada Ploiești Brașov vor începe peste câțiva ani, estimativ în 2026-2027. Acestea vor fi gata, luând în calcul probabilele întârzieri, în 2040.
Când va fi gata Autostrada Ploiești-Brașov? „Dacă adăugăm proverbialele întârzieri, ne îndreptăm spre 2040”

Lucrările la Autostrada Ploiești Brașov ar urma să înceapă de abia peste câțiva ani, estimativ în 2026-2027, iar proiectul ar putea fi încheiat în 2040, a declarat săptămâna trecută la postul B1 TV Mariana Ioniță, fost director CNAIR și actual secretar de stat în Ministerul Transporturilor, conform informațiilor transmise de Digi 24.

Autostrada Ploiești-Brașov va fi gata abia în 2040!

„Eu nu cred că va începe mai devreme de 2026-2027, pe acolo, în funcție de licitație, de acordul de mediu…de finalizarea studiului geotehnic. Este foarte important cum se face acest studiu geotehnic. Soluțiile pe care noi le scoatem la execuție trebuie să fie puse de îndată în operă, nemodificate. Am rezerva mea legată de licitații și de obținerea acordului de mediu. Nu au cum să înceapă lucrările mai devreme de 2027, caietul de sarcini și licitația plus contestațiile la un asemena proiect durează 3-4 ani. Lucrarea în sine durează 5 – 6 ani, dacă ne luăm după cce se întâmplă Autostrada Sibiu – Pitești. Dacă adăugăm proverbialele întârzieri, ne îndreptăm spre 2040”, a declarat secretarul de stat pentru postul B1 TV.

Autostrada Ploiești-Brașov
Autostrada Ploiești-Brașov

Te-ar mai putea interesa și: Anunț important despre Autostrada Unirii (A8): Ministerul Transporturilor începe exproprierile pe lotul UMB Leghin – Târgu Neamț. Lucrările finanțate din PNRR vor începe până în vara anului 2024

Varianta finală de traseu pentru autostrada Ploieşti – Braşov a fost avizată în iulie 2023 de CNAIR, iar costul estimat al proiectului se îndreaptă către suma de 5,5 miliarde de euro, fără TVA, a anunţat directorul general al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Cristian Pistol, pe rețelele de socializare.

„Am avizat astăzi în CTE – CNAIR varianta finală de traseu pentru autostrada Ploieşti – Braşov! În lungime totală de 112,7 km (cu sectorul Cristian – Râşnov) această autostradă va avea 12 noduri rutiere, 13 tuneluri (12,4 km) şi 61 de structuri (28,75 km). Costul estimat pentru construcţia autostrăzii este de 5,5 miliarde euro fără TVA”, a menționat Pistol.

„Autostrada Ploieşti – Braşov va asigura conectivitatea între centrele turistice importante de pe Valea Prahovei, respectiv Comarnic, Sinaia, Azuga, Predeal şi Braşov. Traseul autostrăzii traversează 23 de Unităţi Administrativ Teritoriale (UAT)”, a mai adăugat şeful companiei de drumuri, conform sursei citate.

Vezi mai multe știri: Vești noi în ceea ce privește lucrările de pe Autostrada Transilvania. Ofertele pentru viaductele scoase din contractul cu UMB pot fi depuse până pe 23 octombrie. Constructorul Ictaș din Turcia a depus contestație la CNSC