- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Capcane întinse pentru turiști în principalele destinații! Românii riscă amenzi uriașe dacă merg cu mașina în vacanță

03 Jul, 17:58 • Constantin Cristina
Amenzi usturătoare pentru cei care merg în vacanță cu mașină! Turiștii riscă să rămână cu mașina confiscată timp de 20 de zile dacă nu respectă reglementările.
Capcane întinse pentru turiști în principalele destinații! Românii riscă amenzi uriașe dacă merg cu mașina în vacanță

Principalele destinații turistice ale românilor ascund capcane pentru șoferi. Aceștia riscă să primească amenzi uriașe și confiscarea mașinii pentru 20 de zile, a informat antena 3 CNN.

Românii care pleacă în vacanță cu mașină trebuie să știe toate regulile, altfel, vacanța lor va fi stricată. Destinații ca Grecia, Bulgaria, Turcia sau Croația sunt vizate ca țări „periculoase” din privința Codului Rutier.

Citește și: Țara care interzice definitiv pungile de plastic! Nerespectare noii măsuri atrage amenzi de până la 100.000 de dolari

Capcane întinse pentru turiști în principalele destinații! Românii riscă amenzi uriașe dacă merg cu mașina în vacanță

Grecia

„În Grecia, o destinație foarte mult aleasă de către români, regulile de circulație sunt aceleași ca și în România, sancțiunile aproximativ identice, cu o completare că, în afară de sancțiunea în bani, există niște sancțiuni complementare. Și sancțiunile complementare chiar pot ajunge în situația în care să strice o vacanță”, explică Adrian Lazăr, consultant transporturi rutiere.

Turiștii preferă mașina pentru vacanțele în străinătate, în locul avionului, din cauza pandemiei, însă aceste drumuri lungi și obositoare vin la pachet cu o mulțime de reguli, iar dacă aceste reguli nu sunt respectate, atunci amenzile nu sunt deloc mici.

Tot în Grecia, de exemplu, pentru orice regulă încălcată, vi se poate confisca mașina între 20 și 60 de zile, în funcție de gravitatea faptei.

„Dacă facem o parcare neregulamentară într-un loc care nu este amenajat pentru așa ceva, în afara sancțiunii, care este între 30 și 70 de euro, vom fi în situația de a ni se reține autovehiculul pentru 20 de zile”, spune Adrian Lazăr.

Turcia

În această țară, regulile sunt extrem de stricte, mai ales pentru este o țară de cultură, profund religioasă și naționalistă.

„Atunci când plecăm în Turcia, regulile sunt foarte importante. Se aplică o ștampilă, de către autoritatea de frontieră, pe care se completează și numărul de înmatriculare al vehiculului. Există obligația ca, la ieșirea din Turcia, când se încheie sejurul, să iasă același conducător auto cu același autovehicul. Dacă nu se întâmplă acest lucru, controalele de frontieră inițial nu o să permită ieșirea”, mai spune consultantul în transporturi rutiere.

amenzi
amenzi

Pentru a putea circula pe autostrăzile din Turcia se face contra unei taxe care se stabilește în funcție de distanța parcursă și de clasa autovehiculului. De menționat este faptul că în sensul giratoriu regula este invers față de România, adică se dă prioritate de dreapta și nu de stânga. Un limbaj specific șoferilor din traficul din Turcia este următorul: un claxon puternic de la cel din spate înseamnă că urmează să te depășească, iar două claxoane scurte înseamnă mulțumesc.

Bulgaria

„Ca particularitate în Bulgaria ar fi că, dacă suntem depistați fără vinietă, nu se aplică amendă direct. Prima dată se aplică o taxă de conciliere. Dacă ne asumăm obligația de a părăsi teritoriul Bulgariei în acea zi, în care am fost opriți la control, vom primi o sancțiune foarte mică, aproximativ de două ori valoarea vinietei respective”, explică Adrian Lazăr.

Pentru Bulgaria, centura de siguranță este obligatorie pentru toți pasagerii din mașină.

Croația

În această țară regulile sunt mult mai stricte.

„Particularitatea în Croația este că nu avem voie să introducem pe teritoriul acestei țări produse din carne și lapte. Și ar trebui luată în serios această regulă, și să nu le aveți la dumneavoastră, pentru că veți avea parte de un control la frontieră îndelungat”, a concluzionat consultatul.

Alte articole: Amenzi uriașe pentru românii care au aer condiționat și nu sunt atenți la acest aspect. O femeie a ajuns să fie dată în judecată