- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Prețul carburanților astăzi, 10 aprilie. Șoferii se confruntă cu o nouă scumpire

10 Apr, 09:43 • Fundeanu Madalina
Cât costă carburanții astăzi, 10 aprilie. Șoferii primesc vești proaste: benzina şi motorina s-au scumpit.
Prețul carburanților astăzi, 10 aprilie. Șoferii se confruntă cu o nouă scumpire

Află care este prețul carburanților în România, pe data de 10 aprilie 2024. Șoferii primesc vești proaste astăzi: benzina şi motorina s-au scumpit miercuri, din nou, conform informațiilor prezentate de Antena 3 CNN.

Cât costă carburanții astăzi, 10 aprilie

Cea mai ieftină benzină standard costă miercuri 7,24 lei litrul, faţă de 7,20 lei litrul cât era marţi, şi se găseşte la mai multe staţii Petrom şi Lukoil din Bucureşti.

La restul stațiilor din Capitală, benzina standard se găsește la prețuri între 7,25 şi 7,40 lei, de asemenea, în creştere. Cât despre benzina premium, prețurile variază de la 7,75 lei la 8,05 lei, tot în creştere.

Prețul minim pentru motorină standard, în București, este de 7,47 lei litrul, comparativ cu 7,43 lei litrul cât era marţi, și se găsește la o stație Socar din București, Str. Vasile Lascăr, nr. 141A.

Preţul maxim ajunge la 7,60 lei litrul, mai scump faţă de sfârşitul săptămânii trecute. Motorină premium costă între 7,84 lei litrul şi 8,11 lei, prețul fiind în creştere faţă de zilele anterioare.

Cu un an în urmă, preţul unui litru de benzină standard trecuse de 8 lei, în timp ce motorina standard depăşea 9 lei pe litru.

Ai mai putea fi interesat și de: Autostrada Moldovei. Impresa Pizzarotti, mobilizare impresionantă pe lotul 1. Italienii au instalat deja grinda cu numărul 100

carburanți
carburanți

De ce cresc sau scad prețurile carburanților

Prețurile carburanților în stațiile de alimentare au o evoluție similară cu cea a cotațiilor internaționale Platts pentru benzină și motorină, dar cu o diferența de câteva zile, a constatat Consiliul Concurenței în urma unui studiu care reanalizează modul în care modificările cotațiilor care se transmit în prețurile la pompă.

Cotația Platts este un preț de referință internațional pe piața benzinei sau motorinei și reprezintă o valoare reflectată de cererea, oferta și tranzacțiile realizate între traderi pe piața angro a combustibililor. Cotațiile Platts nu sunt date publice, iar pe termen lung tind să urmeze același trend cu prețurile barilului de petrol.

Așadar, atunci când cotațiile internaționale Platts la benzină și motorină cresc, se majorează și prețul la pompă al carburanților în România, iar când cotațiile scad, se diminuează prețul acestora în stațiile de alimentare.

Cea mai mare parte a ajustării prețurilor la pompă se produce în interval de o săptămână, atât la creșterea, cât și la scăderea cotației internaționale de referință Platts.

Citește mai multe știri: Apartamentele din București, mai scumpe cu 30%. Gabriela Firea: Tinerii întâmpină „reale dificultăţi” în a-şi achiziţiona o locuinţă