- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Carburanții se scumpesc pentru a doua zi la rând. Preț benzină și motorină la OMV Petrom 9 februarie

09 Feb, 09:05 • Bumbeneci Diana
A fost actualizat prețul carburanților. La final de săptămână, benzina se apropie de pragul de 7 lei.
Carburanții se scumpesc pentru a doua zi la rând. Preț benzină și motorină la OMV Petrom 9 februarie

OMV Petrom

continuă să majoreze prețurile carburanților pentru a doua zi consecutivă. Benzina se apropie de 7 lei. OMV Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a crescut prețurile pentru a doua zi la rând, atât pentru benzina cât și pentru motorină, cu 2 bani pe litru, după creșterea de ieri de 8 bani/litru, cea mai mare creștere de preț din acest an.

Preț carburanți 9 februarie

Aceasta reprezintă a șaptea creștere în ultimele 3 săptămâni, cu excepția unei scăderi marginale de un cent pe litru pentru benzină, având în vedere că prețurile țițeiului Brent și-au reluat creșterea de la începutul anului, înregistrând o apreciere de 10%, conform datelor analizate de Profit.ro.

În urma acestei decizii, prețul benzinei standard se apropie de pragul de 7 lei pe litru, costând joi dimineața între 6,83 și 6,90 lei pe litru în stațiile Petrom din capitală și între 6,95 și 6,99 lei pe litru în cele ale OMV din capitală, în timp ce prețul motorinei este între 7,34 și 7,37 lei pe litru, respectiv între 7,42 și 7,45 lei pe litru, apropiindu-se de pragul de 7,5 lei pe litru.

Poți citi azi: MADR: 12 milioane de euro GRATIS pentru români. Cine sunt beneficiarii noii scheme de ajutor

Preț carburanți - benzină
Preț carburanți – benzină

Prețurile au depășit cu 11 bani pe litru în cazul benzinei și cu 13 bani pe litru în cazul motorinei nivelul de la 1 ianuarie, când a avut loc o creștere semnificativă cauzată de decizia guvernului de a majora considerabil accizele. Ca de obicei, în orele următoare, și alte companii concurente vor putea efectua mișcări similare de prețuri.

Preț carburanți - motorina
Preț carburanți – motorină

Cotațiile petrolului Brent se situau vineri dimineața la 81,5 dolari pe baril, cu 2,5 dolari sub maximul lunar înregistrat acum 10 zile și cu 4 dolari peste minimul lunar de pe 2 februarie. Creșterea de la 1 ianuarie nu este singura majorare fiscală a prețului carburanților, de la 1 iulie 2024 urmând să aibă loc o altă majorare, mai semnificativă, cu alți 43 de bani pe litru pentru benzină și 40 de bani pe litru pentru motorină. Raportate la prețurile de la finalul anului trecut, de aproximativ 6,5 lei pentru benzina standard și 7 lei pentru motorina standard, majorarea accizelor pe întregul an 2024 va conduce la o creștere de peste 10% a prețului carburanților.

Evoluția cotațiilor petrolului Brent din ultima lună indică că România este un importator net de motorină și un exportator net de benzină. Anul trecut, pentru al doilea an consecutiv, România a ocupat primul loc în topul furnizorilor de benzină ai Ucrainei, unde a exportat 310 mii tone de combustibil. Două treimi din cantitatea totală de benzină exportată de România în Ucraina, adică 206 mii de tone, au fost produse la rafinăria Petrobrazi a OMV Petrom. Pe locul doi se află Terminalul Unicom Oil din Constanța, cu 32.000 de tone de benzină.

Poți citi și: Pensiile ajung mai târziu în februarie 2024. Când primesc românii banii

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult