- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Carduri de energie 2023. Au fost modificate! Cum arată acum documentele prin care oamenii vor primi ajutorul pentru facturi

13 Jan, 23:31 • Bocioacă Bianca
Pensionarii, persoanele cu dizabilități cu venituri mici, cei care primesc ajutor social și familiile care beneficiază de alocație de susținere vor primi, anul acesta, un ajtor financiar de 1.400 de lei, pentru plata facturilor sau a datoriilor la furnizorii de energie.
Carduri de energie 2023. Au fost modificate! Cum arată acum documentele prin care oamenii vor primi ajutorul pentru facturi

Ajutorul pentru plata facturilor se va acorda pe carduri de energie, iar modelul acestora a fost modificat joi, 12 ianuarie, prin oficializarea unui ordin al Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, potrivit avocatnet.ro.

Ordinul conține noul model al certificatului de validare a datoriei față de asociația de proprietari sau de locatari, act necesar pentru plata restanțelor.

Conform OUG 166/2022, în 2023 va fi acordat ajutorul financiar temporar persoanelor cu venituri mici, ce poate fi folosit pentru a compensa prețul la energie, indiferent că este energie electrică, energie termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.

Valoarea ajutorului este stabilită la 1.400 de lei și va fi acordată în două tranșe egale, a câte 700 de lei, în februarie și septembrie 2023.

Prin Ordinul MIPE nr. 3.237/2022, autoritățile au stabilit modelul de card și cel al certificatului de validare a datoriei față de asociația de proprietari/locatari. Acum, prin Ordinul MIPE 75/2023, modelul actelor a fost modificat. Cele douădocumente arată astfel:

Model card de energie

Model certificat de validare

Cardurile vor fi distribuite de Poșta Română, fiind gratuite la prima emitere. Dacă sunt pierdute, costurile de reemitere vor fi suportate de beneficiari. Pentru a primi cardul nu este necesară o cerere, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale fiind cel ce va stabili lista celor ce vor primi ajutorul.

Beneficiari carduri de energie:

  • pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/ casele de pensii sectoriale, cu vârsta egală sau mai mare de 60 de ani și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei, precum și pensionarii cu pensie de invaliditate, indiferent de vârstă și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
  • persoanele – copii și adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri proprii lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
  • familiile beneficiare de alocație pentru susținerea familiei;
  • familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social.

La efectuarea plății prin servicii de mandat poștal, beneficiarii sunt obligați să prezinte următoarele documente:

  • cardul valabil la data la care se efectuează plata prin servicii de mandat poștal;
  • actul de identitate al beneficiarului de sprijin;
  • documentul/ documentele justificativ/ justificative prin care face dovada datoriei curente și/ sau restante față de furnizorul de energie și/ sau, după caz, față de asociația de proprietari/ locatari (modelul de mai sus);
  • în situația în care beneficiarul cardului are alt domiciliu decât cel care este inscripționat pe cardul de energie, contractul privind furnizarea energiei la domiciliul declarat împreună cu declarația pe propria răspundere că utilizează sprijinul pentru compensarea prețului la energie la domiciliul unde locuiește.