- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Care este orașul cu cel mai scump coș alimentar din România? A fost lovit din plin de inflație în 2023

21 Feb, 09:24 • Bumbeneci Diana
Creșterea prețurilor la alimente s-a accentuat extrem de mult în România în ultimele luni. Cei mai afectați români sunt cei care locuiesc în zona urbană, acolo unde un coș alimentar ajunge la sume neașteptat de mari.
Care este orașul cu cel mai scump coș alimentar din România? A fost lovit din plin de inflație în 2023

În toate zonele s-au mărit prețurile, însă a fost identificat orașul cu cel mai scump coș alimentar. În cea mai mare parte, creșterea prețurilor la alimente este provocată semnificativ de criza energetică și războiul din Ucraina, dar criza economică provocată de pandemia de Covid-19 își lasă și ea amprenta. În acest sens, în țara noastră, prețurile la alimentele de bază au crescut de cele mai multe ori în preajma sărbătorilor, dar și când s-au efectuat măriri de salarii și pensii.

Orașul cu cel mai scump coș alimentar

Din ce orașe sunt românii care scot cei mai mulți bani din buzunare pentru alimente? Printre orașele cu cele mai scumpe produse alimentare se numără București, Zalău, Alba Iulia, Râmnicu Vâlcea și Timișoara.

Există și cazuri fericite pentru românii din anumite orașe, unde au cel mai ieftin coș alimentar, iar printre acestea sunt Slobozia, Constanța și Iași, conform calculelor făcute pe baza prețurilor la alimentele de bază și al nivelurilor salariilor, pentru luna noiembrie 2023, potrivit Hotnews.ro, citat de stiridecluj.ro.

Conform datelor de la Institutul Național de Statistică (INS), produsele luate în calculul coșului de consum sunt următoarele: cartofi, ceapă uscată, fasole uscată, carne de porc, usturoi uscat, varză de toamnă, morcovi, mere, lapte de vacă, brânză telemea de oaie și ouă.

coș alimentar
coș alimentar

Unde găsim cele mai scumpe alimente? La Cluj-Napoca se găsește cea mai scumpă fasole uscată și varză din țară.

Prețul verzei de la Cluj este egalat de cel de la Călărași. Cei mai scumpi cartofi din țară se găsesc la Râmnicu Vâlcea, iar cea mai scumpă ceapă uscată se găsește la Zalău.

La categoria lactatelor, Giurgiu și Tulcea ocupă locurile fruntașe la cel mai scump lapte, iar Capitala și Slatina au prețurile cele mai ridicate la telemea.

Cele mai scumpe ouă din țară se găsesc la Focșani.

Orașele care s-au confruntat cu ”inflația alimentară”, creșterea prețului alimentelor din coșul de consum, sunt Râmnicu Vâlcea – peste 26%, Târgoviște – peste 20%, Vaslui cu un procent de 19,47% și Cluj-Napoca cu 18,85%.

Vezi și: Ministerul Muncii a publicat oficial normele de aplicare pentru Legea Pensiilor. Iată documentul

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult