- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ministerul Muncii a publicat oficial normele de aplicare pentru Legea Pensiilor. Iată documentul

19 Feb, 12:57 • Bumbeneci Diana
Au fost publicate normele de aplicare pentru noua lege a pensiilor. Ministerul Muncii a făcut anunțul.
Ministerul Muncii a publicat oficial normele de aplicare pentru Legea Pensiilor. Iată documentul

Normele de aplicare pentru noua lege a pensiilor au fost recent publicate de Ministerul Muncii, marcând un pas important în implementarea legislației. Potrivit anunțului făcut de Minister, proiectul de hotărâre de Guvern privind aprobarea normelor de aplicare a prevederilor legii privind sistemul public de pensii a fost publicat luni.

Normele de aplicare pentru Legea Pensiilor

Conform acestor norme, calculul pensiilor conform noii legi se va realiza prin înmulțirea valorii punctului de referință cu numărul total de puncte acumulate. Punctul de referință a fost stabilit la 81 de lei la momentul intrării în vigoare a legii, în septembrie 2024. O schimbare semnificativă introdusă de această lege este eliminarea indicelui de corecție și a stagiului complet de cotizare diferit, măsuri gândite pentru a corecta inechitățile și pentru a se alinia mai bine la principiul contributivității.

De asemenea, legea presupune recalcularea tuturor pensiilor, inclusiv a celor deja în plată, conform formulei fără indici de corecție, începând cu data de 1 septembrie 2024. Dacă după recalculare pensia rezultată este mai mică decât nivelul actual, se va menține nivelul actual.

Începând cu anul 2024, în ianuarie, valoarea punctului de pensie va fi majorată cu 13,8%, ajungând la 2.032 lei. Indexarea pensiilor se va realiza cu rata inflației, la care se adaugă 50% din creșterea reală a salariului mediu brut din anul calendaristic anterior, conform prevederilor legii anterioare. Această majorare se va aplica anual, în luna ianuarie.

O noutate importantă este legată de modul în care se va face majorarea pensiilor, care va fi corelată cu creșterea veniturilor la bugetul asigurărilor sociale sau cu rata inflației, optându-se pentru procentul mai avantajos. Această recomandare vine din partea Comisiei Europene și are scopul de a asigura o stabilitate mai mare a sistemului de pensii publice.

Este important de menționat că pentru cei cărora li s-a aplicat această prevedere, nu se va mai realiza indexarea pensiilor în următorii ani până când acestea vor ajunge la nivelul calculat conform noii legi.

Printre noile aspecte introduse de lege se numără și acordarea de puncte în plus pentru cei care doresc să lucreze peste stagiul de cotizare de 25 de ani, ca o măsură menită să stimuleze prelungirea vieții profesionale.

Pentru stagiul de cotizare mai mare de 25 de ani, o persoană primește următoarele bonusuri în puncte:

a) 0,50 puncte pentru fiecare an realizat peste 25 de ani;

b) 0,75 puncte pentru fiecare an realizat peste 30 de ani;

c) un punct pentru fiecare an realizat peste 35 ani.

Ai mai putea citi: Anunțul momentului pentru pensionari. Simona Bucura Oprescu: „Vor fi români care vor avea, poate, o creştere de 1%, vor fi români care vor avea, poate, o creştere de 80%”

noua lege a pensiilor
noua lege a pensiilor

CITEȘTE AICI DOCUMENTUL INTEGRAL

În cadrul sistemului public de pensii, persoanele asigurate care îndeplinesc condițiile de pensionare au acum opțiunea de a rămâne în activitate, cu acordul angajatorului, până la vârsta de 70 de ani.

Pentru a promova principiul contributivității, noua lege impune ca stagiul minim și stagiul complet de cotizare să fie influențate de un stagiu de cotizare contributiv. Stagiul minim de cotizare va fi ajustat conform evoluției speranței de viață din România.

Femeile care au realizat stagiul complet de cotizare contributiv și au avut și crescut copii vor beneficia de reducerea vârstei de pensionare în funcție de numărul de copii pe care i-au avut. În plus, vor fi luate în considerare și cazurile de adopție.

În ciuda acestor măsuri, noua lege amână până în 2035 egalizarea vârstei de pensionare între femei și bărbați la 65 de ani.

În paralel, legea elimină anumite categorii de meserii din condițiile speciale de pensionare: numărul funcțiilor a scăzut de la 10 la 4, incluzând printre altele jongleori, clovni, cascadori, dansatori, călăreți de circ și dresori de animale.

Această legislație va intra în vigoare la 1 septembrie 2024, cu excepția articolului referitor la majorarea pensiilor și valoarea punctului de pensie în 2024, care va fi aplicabil începând cu 1 ianuarie 2024.

Vezi azi și: Meteo 19-25 februarie. Meteorologii anunță cum va fi vremea în România

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult