- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Care este oraşul din România cu cele mai mici facturi la încălzire. Pentru trei camere, o familie achită 120 de lei pe lună!

17 Nov, 10:55 • Cornel Ghimeșan
Locuitorii din Beiuş, un orăș mic din judeţul Bihor, se numără printre românii care nu-şi fac probleme atunci când vine vorba de plata facturilor pentru încălzire. Motivul este simplu: localitatea stă pe un imens zăcământ de apă geotermală, care asigură confortul termic în locuințe și instituții.
Care este oraşul din România cu cele mai mici facturi la încălzire. Pentru trei camere, o familie achită 120 de lei pe lună!

Care este oraşul din România cu cele mai mici facturi la încălzire. Beiuș, un orășel cu circa 10.000 de locuitori aflat la poalele Munților Bihorului, nu va avea probleme din cauza frigului. Apa geotermală e extrasă de la o adâncime de 3.000 de metri și asigură încălzirea și apa caldă pentru toate apartamentele din oraș și mare parte din case.

Astfel, toate instituțiile publice din Beiuș sunt încălzite cu apă geotermală, iar copii de la grădinițele din oraș au asigurate condiții excelente. În plus, administrația locală are un proiect pentru extinderea rețelei de apă geotermală în întregul oraș, anunţă TVR.

Citeşte şi: Ajutor financiar pentru plata facturilor acordat pensionarilor. 4.000 de lei în luna ianuarie pentru 95% dintre pensionari

Prețul gigacaloriei în Beiuș a rămas același de mai bine de cinci ani și potrivit autorităților locale acesta nu va suferi modificări în perioada următoare. „În zilele acestea în care toate, de la curent la apă, la canal, toate utilităţile au crescut, totuşi avem cel mai scăzut preţ la gigacalorie şi la metru cub de apă geotermală. Nu doar locuinţele sunt încălzite cu energie geotermală, ci şi instituţiile publice” a declarat primarul din Beiuș, Gabi Popa, pentru Observator News.

Citeşte şi: Se dau vouchere pentru plata facturilor la energie. Ce consum trebuie să ai ca să beneficiezi de tichetele „pentru sărăcie energetică”

Astfel, la o locuință cu două camere, facturile variază între 80 şi 100 de lei, în funcție de suprafață, în timp ce la trei camere se achită între 120 şi 150 de lei, în condițiile în care tariful în Oradea, unde se folosește agent termic convențional este, în medie, de 500 de lei!

Până acum, la Beiuş au fost investiţi 10 milioane de euro în sistemul de încălzire cu apă geotermală. Proiecte asemănătoare sunt şi în judeţul Timiş, la Dudeştii Vechi şi Lovrin.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult