- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Care este schemă de ajutor de stat pentru investiții în energie verde în agricultură? Ministrul Agriculturii: „Din 5 noiembrie 2023, fermierii și procesatorii pot depune proiecte pentru realizarea capacităților noi de producere energie electrică din surse solare sau eoliene”

20 Oct, 22:48 • Fundeanu Madalina
Ministrul Agriculturii, Flori Barbu, a anunțat semnarea ordinului pentru aprobarea schemei de ajutor de stat. Aceasta are în vedere sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol și industriei alimentare.
Care este schemă de ajutor de stat pentru investiții în energie verde în agricultură? Ministrul Agriculturii: „Din 5 noiembrie 2023, fermierii și procesatorii pot depune proiecte pentru realizarea capacităților noi de producere energie electrică din surse solare sau eoliene”

Conform site-ului Economedia.ro

, Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat semnarea ordinului pentru aprobarea schemei de ajutor de stat privind sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol și industriei alimentare.

Ministrul Agriculturii discută despre noile capacităţi de producere a energiei electrice

„Energie verde pentru agricultura românească! Am semnat ordinul pentru aprobarea Schemei de ajutor de stat privind sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol şi industriei alimentare.

Din 5 noiembrie 2023, fermierii şi procesatorii pot depune proiecte pentru realizarea capacităţilor noi de producere energie electrică din surse solare sau eoliene (sub 1 MW inclusiv şi peste 1 MW), cu sau fără capacităţi de stocare integrate”, a scris Florin Barbu, vineri, într-o postare publicată pe Facebook.

Acesta transmite, potrivit surselor, că de această măsură de sprijin pot beneficia întreprinderile din sectorul agricol și din industria alimentară (microîntreprinderi, întreprinderi mici, mijlocii și întreprinderi mari, inclusiv PFA, II, IF, precum și cooperativele agricole ori societățile cooperative agricole care dețin active fizice de producție și/sau procesare produse agro alimentare), legal constituite și înregistrate la ONRC; dar și organizații/federații de organizații din domeniul îmbunătățirilor funciare (OUAI/FOUAI).

noile capacităţi de producere a energiei electrice
noile capacităţi de producere a energiei electrice pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol

Te-ar putea interesa și: Decizie nouă a Ministerului Agriculturii. Limitarea adaosului comercial la alimente de bază a fost prelungită. Noi produse au fost adăuate pe listă

„Potențialii beneficiari pot depune mai multe proiecte, doar dacă investițiile vizează locuri de consum diferite, cu încadrarea în valoarea de 20.000.000 euro pe beneficiar. Valoarea ajutorului de stat acordat în cadrul schemei pe MW instalat este de maximum, dar nu mai mult de 100% din costurile eligibile:

• Pentru energie eoliană

– 1.400.000 Euro/MW – pentru capacități instalate mai mici de 1 MW, inclusiv

– 700.000 Euro/MW – pentru capacități instalate mai mari de 1 MW

• Pentru energie solară

– 1.000.000 Euro/MW – pentru capacități instalate mai mici de 1 MW, inclusiv

– 500.000 Euro/MW – pentru capacități instalate mai mari de 1 MW”, mai transmite ministrul.

„Mi-am dorit să implementez acest program încă de când am condus Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare şi mă bucur că discuţiile cu fermierii şi cu colegii mei din instituţiile din subordinea Ministerului Agriculturii se concretizează, acum, prin acest ajutor care înseamnă independenţă energetică pentru fermieri, scăderea costurilor, profit mai mare şi un nou pas pentru dezvoltarea agriculturii româneşti!”, a concluzionat ministrul Barbu.

Citește și: Cât curent consumă pe zi o centrală termică, un frigider, telefonul, mașina de spălat, TV, smartphone-ul. Greşelile care cresc factura cu 50%