Carnea de porc nu are cum să lipsească de pe mesele românilor de Crăciun, astfel că prețul este deja în urcare. Potrivit Ministerului Agriculturii, prețul mediu al porcului viu la intrarea în abator este între 7,1 și 7,24 lei/kg, mai mic decât anul trecut (8,03 lei/kg). Totuși, mulți gospodari vând porcii în viu la prețuri mult mai mari, uneori chiar duble.
Câteva exemple de preț pentru kilogramul de porc în viu, în funcție de zonă, prețuri cerute pe rețelele de socializare, conform Adevărul:
Alte anunțuri, care nu preciează însă și localitatea indică prețuri de 14-15 lei/kg pentru un porc de 120 kg sau 17 lei/kg pentru unul de 100 kg.
După sacrificare, greutatea porcului scade considerabil. Imediat după tăiere, doar prin scurgerea sângelui, acesta pierde aproximativ 15% din greutate. Procedurile tradiționale precum pârlirea și tranșarea duc la o pierdere totală de 25–28% din greutatea porcului în viu. Pentru calculul greutății porcului fără cântar, specialiștii folosesc formula: G=C×C×L×69,3G, unde G = greutatea aproximativă (kg), L = lungimea porcului (m), C = circumferința porcului (m), 69,3 = constantă de calcul. Pentru a se afla greutatea carcasei porcului se înmulţeşte greutatea aproximativa cu 0,72: Carcasa =G×0,72.
Model calcul: L= 1,02 m, C = 1,27 m. G = C X C X L x 69,3 = 1,27 X 1,27 X 1,02 X 69,3 = 114 kg. Greutatea carcasei este G X 0,72, adică 82 kg. Asta înseamnă că porcul de 114 kg pierde după sacrificare și tranșare 32 de kilograme, respectiv 28% din greutatea inițială.
Un porc de 200 kg, cu pierdere de 28%, rămâne cu 144 kg carne. Dacă a costat 3.000 lei, prețul efectiv pentru carnea de porc ajunge la aproape 21 lei/kg. Acest preț poate fi avantajos în raport cu supermarketurile, mai ales că se pot obține delicatese precum șoriciul, vândut cu peste 90 lei/kg.
După tăiere, este obligatoriu ca o bucată din carnea de porc să fie dusă la medicul veterinar pentru testul Trichinella. Carnea de porc nu trebuie consumată până la primirea rezultatului negativ. Aceleași reguli se aplică și pentru porcii mistreți. Pentru test, se poate folosi o bucată mică de carne (dimensiunea unei nuci) din limbă, mușchii intercostali, diafragm, maseteri sau stern, care se predă medicului veterinar.