- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Casa Naţională de Pensii face anunţul aşteptat de românii care vor să iasă la pensie

17 Aug, 13:13 • Russo George
Mulți dintre români vor să știe care este vechimea acumulată de-a lungul anilor de muncă și cât mai au până la pensionare, iar acum se poate face această verificare online și fără să trebuiască să mai stea la cozi.
Casa Naţională de Pensii face anunţul aşteptat de românii care vor să iasă la pensie

Casa Națională de Pensii Publice are de acum o platformă unde se poate verifica ce vechime au acumulat angajaţii și dacă angajatorul a plătit contribuțiile sociale. În plus, pe aceeaşi platformă se poate vedea şi când ar putea ieşi la pensie şi în ce condiţii.

De exemplu, o femeie născută pe 15 iunie 1965, ar putea afla că ar putea accesa pensia pentru limita de vârstă în România cu stagiul minim, de 15 ani, în aprilie 2028. La fel, la pensia anticipată ar avea acces începând cu aprilie 2023 cu un stagiu minim de cel puțin 42 de ani și 2 luni. În plus, tot din aprilie 2023 ar avea acces la pensia anticipată parțială cu un stagiu minim între 34 de ani și 2 luni și 42 de ani și 2 luni, cu o reducere de cuantum între 30 și 0%.

Platforma CNPP oferă servicii online dacă vrei să afli informații despre situația ta în câmpul muncii, potrivit Capital. Poți verifica vechimea în muncă, astfel încât să poți înțelege data la care urmează să ieși la pensie. De asemenea, aceeași platformă îți permite să vezi situația ta în câmpul muncii, o imagine transversală a întregii activități profesionale.

Pentru a putea face asta, trebuie să deschizi un cont de utilizator pe site-ul CNPP. Doar așa vei putea să verifici rapid orice informație legate de pensie. Pentru a deschide contul, și deci pentru a avea acces la informațiile care te privesc, pașii sunt simpli.

Trebuie să te autentifici în contul de utilizator: pentru asta accesezi butonul „Autentificare” din colțul din dreapta-sus al site-ului www.cnpp.ro. După accesare, se va deschide o pagină în care urmează să introduci adresa de mail și să setezi o parolă.

Trebuie completate datele personale

Odată intrat în cont, va trebui să completezi datele personale, accesând un meniu din partea stângă a secțiunii. În meniu, selectezi „Datele mele din sistemul public de pensii”. Ai două opțiuni. Prima: poți alege fie un document cu stagiile lunare de cotizare înregistrate în evidențele CNPP începând cu aprilie 2001. A doua: alegi un document cu stagiile anuale de cotizare.

În primul fișier vezi situația vechimii lună de lună (zile lucrate, venituri, condiții de muncă, angajatorii care au cotizat pentru tine, vechime totală de muncă acumulată), începând cu luna aprilie 2001 și până în prezent. În al doilea caz, ai acces doar la situația anuală care nu conține informații detaliate și lunare.

În cazul în care dorești să afli date despre perioada de cotizare dinainte de luna aprilie 2001, trebuie să selectezi meniul care conține „Informații din carnetul de muncă”. Iar de aici va trebui să solicitți un raport actualizat cu ajutorul butonului „Generează raport actualizat”.

Toate informațiile solicitate sunt furnizate în câteva minute sub forma unui raport. Raportul este generat direct pe site și poate fi descărcat și chiar printat, în cazul în care vrei să-l deții în format fizic, pe hârtie.

Citeşte şi: Veste bună pentru viitorii pensionari din România! A fost prelungit termenul de cumpărare a anilor de pensie. Decizia Guvernului