- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Casa Verde Fotovoltaice 2023. Când se lansează programul și de ce acte ai nevoie ca să obții finanțare

28 Feb, 23:56 • Claudia Simion
Programul Casa Verde Voltaice 2023 e la doar un pas de a fi lansat la finalul lunii martie. Aceasta e intenția Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), iar ghidul e în lucru în momentul de față.
Casa Verde Fotovoltaice 2023. Când se lansează programul și de ce acte ai nevoie ca să obții finanțare

Casa Verde Fotovoltaice 2023. Ghidul va ajunge în perioada imediat următoare la Ministerul Mediului pentru a fi pus în transparență publică, au transmis reprezentanții AFM. Mai mult, bugetul AFM ar trebui să fie adoptat până la finalul acestei săptămâni. Legea spune că procedura de consultare pe ghid durează zece zile.

„AFM depune toate eforturile necesare pentru redeschiderea programului de finanțare în cel mai scurt timp. După aprobarea prin ordin de ministru și publicarea în Monitorul Oficial a variantei finale a ghidului și după aprobarea bugetului de venit și cheltuieli al AFM pentru Mediu pentru anul 2023, va putea fi lansată o nouă sesiune de finanțare în cadrul programului”, a declarat anterior AFM pentru Economedia.

Citește și Cât costă, de fapt, montarea panourilor fotovoltaice și în cât timp se amortizează investiția. Guvernul oferă sprijin, dar mult prea târziu

Casa Verde Fotovoltaice 2023. Angajații AFM se vor ocupa de proiectarea, dezvoltarea, testarea și implementarea unui sistem informatic care să permită gestionarea și simplificarea activității privind înscrierea solicitanților. Scopul e eficientizarea, monitorizarea și realizarea de situații privind evoluția programului pe baza datelor și rapoartelor existente în cadrul aplicației.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a transmis că analizează varianta ca, în momentul în care se lansează platforma informatică pentru programul Casa Verde Fotovoltaice, dosarele din cadrul programului să fie analizate digital chiar în acel moment. Cei înscriși vor fi scutiți, astfel, de timpul de așteptare de aproape un an, cum s-a întâmplat la ediția trecută.

Citește și Casa Verde Fotovoltaice 2023. Reguli noi pentru beneficiari

Tanczos Barna a mai precizat că e prima dată când se încearcă digitalizarea de aproape 100% a procesului de evaluare și că s-ar putea realiza doar în cazul programelor unde se solicită mai puține documente. El a dat de înțeles că se realizează această funcție, poate fi aplicată și pentru alte programe.

La final de ianuarie, ministrul Mediului a spus că programul începe în martie și că vor fi finanțați 150.00 de beneficiari, după ce bugetul alocat programului a fost majorat la 3 miliarde lei. Mai mult, numărul de documente solicitate de la beneficiari se dorește a fi redus la jumătate: carte de identitate, extras de carte funciară, dovada că persoana beneficiară nu are datorii la stat sau la bugetul local și certificatul de racordare.