- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cât au ajuns să coste cireșele românești. Diferențele între piețe și supermarketuri sunt imense

23 May, 12:52 • stefan.vlad
Cât au ajuns să coste cireșele românești. Sunt printre cele mai preferate fructe, iar românii vor să profite din plin de ele, mai ales că este sezonul lor. Însă, pentru multă lume prețurile exorbitante îi fac pe cumpărători să aleagă altceva, până se vor ieftini.
Cât au ajuns să coste cireșele românești. Diferențele între piețe și supermarketuri sunt imense

Cât au ajuns să coste cireșele românești. Diferențele de preț dintre cireșele vândute în piețe și supermarketuri au stârnit discuții controversate în rândul consumatorilor, pentru că sunt foarte mari, potrivit unei postări făcute de Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România, pe Facebook.

Cât au ajuns să coste cireșele românești

Cireșele românești se vând cu aproximativ 8 lei pe kilogram, în piețe. Aceasta este o veste bună pentru consumatorii care preferă produsele autohtone, mai ales că prețul este accesibil și justificat de costurile mai scăzute de transport și producție.

Țăranul vinde cireșele cu 8 lei/ kg, în timp ce comercianți le vând cu 40 lei/kg!”, este un mesaj distribuit pe rețelele sociale.

La supermarket însă, cireșele ajung să coste și 20 de lei pe kilogram, aproape de trei ori mai mult decât cele din piețe.

Cu doar 10 RON, îți culegi singur fructele bio

Oamenii din zonă sau de pretutindeni care vor cireșe bio, trebuie să meargă la livada întreprinzătorului, să achite taxa de intrare, de 10 RON, și au acces pentru toată ziua, să mănânce câte cireșe vor.

Dacă doresc să culeagă fructele și să le ia acasă, trebuie să plătească alți 10 RON per kilogram. Proprietarul spune că, dincolo de afacere, vrea să aducă în livada sa o parte din bucuriile copilăriei.

Într-o singură zi, peste 400 de oameni au venit în aceasta livada din comuna bistriteana Teaca, pentru a culege cirese. Au mancat câteva pe loc, iar restul au fost culese pentru dulceață sau compot.

Este grozav , e fantastic. Este prima dată când culeg cireșe dintr-o livadă intensivă. Nu e de a te urcat pe scară. E foarte comod. Culegem pentru noi, pentru mama și pentru dulceață. Sunt proaspete, ți le alegi care dorești”, spune o femeie care a mers în livadă.

O taxă de 10 lei care cuprinde toată plimbarea și consumul la orice cantitate, iar pentru fiecare kilogram dus acasă percem un preț de 10 lei per kilogram”, precizează Andrei Pântea, proprietarul livezii.

Proprietarii au investit în livadă aproximativ 300.000 de euro – fonduri proprii și bani europeni.