- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cât costă acum un an de vechime în muncă, pentru pensie. E valabil până în septembrie. Toți românii trebuie să știe

10 Aug, 15:46 • Cornel Ghimeșan
În mai puțin de o lună, românii nu vor mai putea să-și cumpere vechime în muncă. Cine are de gând să iasă la pensie trebuie să cunoască faptul că legislația din România prevede o cotizație minimă la asigurările sociale de 15 ani și de 35 de ani pentru pensia de limită de vârstă.
Cât costă acum un an de vechime în muncă, pentru pensie. E valabil până în septembrie. Toți românii trebuie să știe

Cei care se apropie de vârsta de pensionare și nu au atins stagiul minim de cotizare încă pot cumpăra vechime în muncă, dar au timp doar până în 31 august, conform OUG 163/2020.

Românii nu vor mai putea să-și cumpere vechime în muncă

„Persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuţiei de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în ţară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaţionale în domeniul securităţii sociale. Perioadele de timp pentru care se poate încheia contractul de asigurare socială şi efectua plata contribuţiei de asigurări sociale sunt cele cuprinse între data împlinirii vârstei de 18 ani şi data împlinirii vârstei standard de pensionare”, se precizează în actul normativ.

Citește și Schimbări majore pentru românii care trebuie să își schimbe pașaportul. Și cei care optează pentru pașapoarte electronice sunt vizați

Românii pot cumpăra până la șase ani de vechime în muncă. Cotizația e de 750 de lei pe lună sau 9.000 de lei pe an. Plata contribuţiei se face eşalonat sau într-o singură tranşă.

Peste 22.000 de contracte au fost încheiate în ultimii ani și în acest fel s-au strâns peste 258 de milioane de lei.

Cine poate ieși mai devreme la pensie

Klaus Iohannis a promulgat recent legea pentru modificarea art. 65 alin. (5) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Citește și Cresc pensiile din 2024. Anunț oficial de la Casa Națională de Pensii

Conform noilor modificări, persoanele care au locuit cel puțin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă din cauza extracției, preparării și arderii cărbunelui sau a șisturilor bituminoase, a extracției și preparării minereurilor de uraniu, a extracției și prelucrării minereurilor feroase și neferoase cu conținut de praf sau de emisii de gaze cu efect de seră, de amoniac și derivate, de cupru, plumb, sulf, azot, fosfor, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat și siliciu ori de radiații din minereuri radioactive, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, cianuri, de pulberi metalice și/sau de cocs metalurgic, a prelucrării țițeiului sulfuros, desulfurarea benzinei, a țițeiului parafinos și neparafinos, a distilării țițeiului în vederea producerii păcurii și a uleiurilor, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani, fără penalizare.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult