- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Schimbări majore pentru românii care trebuie să își schimbe pașaportul. Și cei care optează pentru pașapoarte electronice sunt vizați

10 Aug, 14:45 • Cornel Ghimeșan
Persoanele care urmează să își schimbe pașaportul trebuie să știe că există o serie de modificări cu privire la procedură. Acestea vizează inclusiv pașapoartele electronice. Iată despre ce este vorba.
Schimbări majore pentru românii care trebuie să își schimbe pașaportul. Și cei care optează pentru pașapoarte electronice sunt vizați

Există schimbări cu privire la procedura de eliberare a pașapoartelor, iar aceasta vizează inclusiv pașapoartele electronice. Concret, circa 250.000 de pașapoarte electronice vor fi expediate prin Poșta Romană la domiciliul românilor care au solicitat aceste acte. 

Citește și:  1,1 miliarde de euro pentru românii care vor panouri fotovoltaice şi eficientizare energetică. Marcel Ciolacu: „Asta înseamnă să faci un plan în care să ții cont de necesitățile oamenilor”

Cei care doresc să primească pașapoartele prin Poștă vor fi obligați să își plătească cheltuielile pentru expediție. De altfel, Poșta Româna a încheiat un contrat pe 12 luni cu Direcția Generală de Pașapoarte din Ministerul Afacerilor Interne, în urma unei licitații.  MAI a lansat în luna iunie licitația, care a fost efectuată prin procedură simplificată. Contractul în cauză are o valoare estimată de 3,5 milioane de lei fără TVA.

Cine plătește pentru transportul pașapoartelor

Reprezentanții Poștei Române au fost singuri care au lansat o ofertă și care au adresat întrebări către MAI legate de cerințele tehnice solicitate în contract. Instituția a întrebat dacă  se acceptă încasarea tarifului de expediere la destinație cu numerar.

MAI a oferit și un răspuns, explicând că este exclusă această modalitate de a plăti taxa de curierat la destinație. Totodată, Poșta a întrebat dacă preluarea semnăturii fizice a destinatarului pe formulare, scandarea și încărcarea în aplicația AWB a semnării și transmiterea electronică este o metodă care corespunde cerințelor tehnice din caietul de sarcini al licitației. 

În acest sens, MAI a spus că punctajul obținut la factorul de evaluarea „capacitate tehnică” va fi conform gradului de dotare a curierilor cu echipamente de preluare electronică a semnăturii. 

Poșta trebuie să se asigure că Direcția de Pașapoarte este informată că plicul a fost livrat persoanei și va transmite electronic confirmarea primirii documentului în termen de 24 de ore de la momentul predării plicului către destinatar. Direcția Generală de Pașapoarte a atribuit contractul Poștei în data de 31 iulie la un preț de 3,15 milioane de lei fără TVA.

Citește și: Este oficial. Guvernul anunță lista instituțiilor care vor fi descentralizate

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult