- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Cariere

Cât costă facultatea în România. Diferențele dintre stat și privat

05 Jun, 22:33 • Amarie Giorgiana
Zeci de mii de tineri se pregătesc pentru examenul de Bacalaureat, dar și pentru admiterea la facultate. Cei care nu susțin examen la facultate și obțin o medie bună la Bac, au șanse să prindă locuri la buget.
Cât costă facultatea în România. Diferențele dintre stat și privat

A mai rămas puțin timp până când elevii de clasa a douăsprezecea vor susține examenul de Bacalaureat, iar mulți dintre ei știu deja ce facultate vor să urmeze și s-au pregătit intens atât pentru Bac, cât și pentru admiterea la facultate. În același timp, elevii care nu trebuie să susțină admitere, pot ajunge la o facultate bună din România, dacă iau note mari la Bacalaureat.  Majoritatea tinerilor aleg să urmeze facultatea la stat, însă sunt unii, care din varii motive, optează pentru sistemul privat.

Facultatea la stat versus privat. Ce taxe trebuie să achite studenții

Cei mai mulți tineri care aleg să rămână în țară, optează pentru o facultate la stat, pentru a diminua costurile, având în vedere că în orașele universitare prețurile chiriilor au explodat în ultimii ani, iar cheltuielile sunt crescute. În același timp, unii dintre ei aleg să stea la cămin, în cazul în care au noroc și sunt repartizați.

În cele mai multe cazuri, absolvenții de liceu care nu sunt acceptați la o facultate de stat din cauza notelor sau a mediei scăzute, ajung în sistemul privat, unde sunt nevoiți să scoată sume mari din buzunar în fiecare an. La privat, costurile pornesc de la 2.500-3.000 de lei și pot urca până la 8.000 de lei, în cazul Facultății de Medicină sau a Facultății de Medicină Dentară.

De exemplu, la Facultatea de Medicină, taxa pornește de la 8.000 de lei și poate ajunge până la 15.000 de lei. În comparație, la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București, taxa de școlarizare la Licență și Masterat este de 4.100 de lei.  Totodată, la Universitatea Nicolae Titulescu din București, universitate privată, costurile taxelor  la Facultatea de drept sunt cuprinse între 3.300 și 3.400 de lei.

Cu toate că prețurile par piperate, comparativ cu facultățile din Uniunea Europeană, taxele sunt accesibile.  De exemplu, în anumite țări, specialiștii din domeniul financiar susțin că este nevoie de un buget de aproximativ 15.000 de euro, pentru a fi acoperite toate cheltuielile.

Citește și: Admitere Academia de Poliție 2024. Criterii pentru admiterea la Facultatea de Poliție și Facultatea de Pompieri

Facultățile la care crește concurența în 2024

Elevii de clasa a douăsprezecea se pregătesc intens pentru probele examenului de Bacalaureat, care se vor desfășura după cum urmează:

  • 3 – 7 iunie 2024: Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen
  • 7 iunie 2024: Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
  • 17 – 19 iunie 2024: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
  • 19 – 20 iunie 2024: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
  • 20 – 21 iunie 2024: Evaluarea competențelor digitale – proba D
  • 25 – 27 iunie 2024: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională, potrivit Ministerului Educației.

Ulterior, absolvenții de liceu vor susține admiterile la facultate. Printre cele mai căutate specializări se numără psihologia.  Se pare că domeniul a devenit unul interesant pentru tineri, iar asta arată și datele din 2023, când 36 de tineri s-au bătut pe un loc la Facultatea de Psihologie din cadrul Universității din București.

Citește și: Tinerii se îndreaptă tot mai mult către două domenii surprinzătoare, în ciuda salariilor mici. Ce arată datele despre admiterea la facultate din ultimii 9 ani