- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Tinerii se îndreaptă tot mai mult către două domenii surprinzătoare, în ciuda salariilor mici. Ce arată datele despre admiterea la facultate din ultimii 9 ani

12 Feb, 12:06 • Adrian Popovici
Conform unei analizei recente, tinerii să îndreaptă către două surprinzătoare, date fiind salariile mici pe care le obțin. Astfel,  științele educației și domeniul sănătății s-au clasat în fruntea clasamentului privind numărul de studenți înscriși la cursurile de licență în ultimii nouă ani universitari. Această evoluție semnificativă reflectă interesul crescut al tinerilor pentru aceste domenii, probabil influențat de cererea din piața muncii și de impactul social al acestor specializări.
Tinerii se îndreaptă tot mai mult către două domenii surprinzătoare, în ciuda salariilor mici. Ce arată datele despre admiterea la facultate din ultimii 9 ani

Conform unei analizei recente, tinerii să îndreaptă către două surprinzătoare, date fiind salariile mici pe care le obțin. Astfel,  științele educației și domeniul sănătății s-au clasat în fruntea clasamentului privind numărul de studenți înscriși la cursurile de licență în ultimii nouă ani universitari. Această evoluție semnificativă reflectă interesul crescut al tinerilor pentru aceste domenii, probabil influențat de cererea din piața muncii și de impactul social al acestor specializări, transmite Ziarul Financiar.

Științele educației, care includ pedagogia, psihologia educațională și alte discipline legate de procesul de învățare și dezvoltare a individului, îi atrag tot mai mult pe tinerii dornici să devină educatori, consilieri școlari sau cercetători în domeniul educației.

Pe de altă parte, domeniul sănătății, care cuprinde medicina, asistența medicală, farmacia și alte specializări conexe, a cunoscut o creștere similară în popularitate. Odată cu accentul tot mai mare pus pe îngrijirea sănătății și pe inovația medicală, mulți dintre tinerii care încep facultatea aspiră să devină medici, asistenți medicali sau cercetători în domeniul medical.

În ciuda importanței sale în societatea modernă, industria IT se află pe locul trei în acest clasament. Cu toate că domeniul IT rămâne extrem de relevant și atractiv pentru mulți tineri datorită oportunităților de carieră și a salariilor competitive, acesta este depășit în prezent de interesul sporit manifestat de studenți pentru științele educației și sănătate.

Tinerii se îndreaptă tot mai mult către două domenii surprinzătoare, în ciuda salariilor mici. Sursă foto: Unsplash
Tinerii se îndreaptă tot mai mult către două domenii surprinzătoare, în ciuda salariilor mici. Sursă foto: Unsplash

Citește și: Tinerii români s-au săturat să fie angajați și vor să devină antreprenori. Uite cum ai putea câștiga 1000 de euro: „Exclus angajarea”

Către ce domenii se îndreaptă tinerii?

În decursul perioadei cuprinse între 2014 și 2023, observăm că numărul de studenți înscriși la specializările din domeniul științelor educației a înregistrat o creștere de 28%. De asemenea, în sectorul sănătății, această creștere a fost de 18% în aceeași perioadă, în timp ce în domeniul IT, acestă creștere a fost de 16%.

„Poate că în realitate sunt mai mulţi oameni care vor să studieze IT, dar creşterea aceea este dată şi de limita de capacitate a sistemului. Este o problemă grea, ar fi 30% sau de două ori mai mulţi dacă ar fi locuri suficiente la specializările acelea. Infrastructura facultăţilor, a univer­sit­ă­ţilor nu permite o evoluţie mai mare a acestui număr, deci acolo este problema”, a explicat Mihai Matei, preşedintele Asociaţiei patronale a industriei de software şi servicii (ANIS) deciziile pe care le iau tinerii.

„Dacă ne uităm în UE, vedem că suntem în partea de jos a clasamentului după numărul de studenţi din totalul populaţiei”, a mai adăugat acesta.

Te-ar putea interesa și: De ce tot mai mulți tineri renunță la facultate pentru a deveni influenceri. Carierele în social media, la tot mai mare căutare