- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cât costă pepenii românești în 2025 în pieţe şi în supermarket. Unde este cel mai bun preţ

30 Jun, 09:38 • Dobran Viorel
 Sezonul a început cu întârziere, după un an cu zeci de recolte compromise, astfel că pepenii româneşti riscă să fie mai scumpi ca cei din import.
Cât costă pepenii românești în 2025 în pieţe şi în supermarket. Unde este cel mai bun preţ

Oficial, în acest weekend s-a dat startul la pepenii românești. Cei mai iubiți și apreciați pepeni din România, cei de la Dăbuleni, se vând cu un preț mediu de 3 lei/kg în târguri, însă în piețe ajung chiar și la 6 lei/kg. Problemele majore din 2024 pun presiune pe prețurile din acest an.

În mod oficial, în acest weekend s-a dat startul la sezonul de pepeni românești. Cei mai iubiți și apreciați pepeni din România, pepenii de Dăbuleni, se vând cu un preț mediu de 3 lei pe kg. Atenție, acesta este prețul de la producător, în târguri. În piețe, la comercianți, un kilogram de pepene verde poate ajunge chiar și sări de 6 lei pe kilogram.

În 2024, producătorii de pepeni s-au confruntat cu pierderi majore din cauza temperaturilor ridicate. Anul trecut a fost puternic marcat de provocări meteorologice extreme, precum ploi puternice, grindină și căldurile caniculare, iar recolta de pepeni din România a fost grav compromisă, punând în dificultate fermierii locali.

Pepenii din Dăbuleni au ajuns în 2024 să fie vânduți de fermieri la prețuri de nimic. Cei mai câștigați au fost samsarii, care cumpărau cu 0,50 de bani kilogramul de pepeni de la producător și îi vindeau la suprapreț în piețe. Mai mult, mulți dintre producători au renunțat la plantațiile de pepeni în ultimii doi ani.

Pepenele galben vândut cu până la 10 lei pe kg

Anul acesta, se pare că recolta s-a copt puțin mai târziu, iar o mare parte din pepenii românești încă nu au ajuns în piețe. Pierderile mari din ultimul an ar putea influența prețul acestora, în special la început de sezon, când acest fruct este la mare căutare.

În târguri, producătorii vând comercianților cu prețuri negociabile care alternează de la 2 lei până la 3,5 lei/kg, în funcție de cantitatea achiziționată. Însă surpriza cea mai mare a verii sunt pepenii galbeni, al căror preț pe kilogram sare de 7 lei și poate ajunge până la 10 lei.

Cât costă pepenii din import în supermarketurile din România:

  • Mega Image – pepene verde Grecia, vrac: 3,99 lei/kg
  • Freshful – pepene verde Grecia, min. 5 kg: 3,98 lei/kg
  • Auchan – pepene verde (țara neprecizată): 2,49 lei/kg
  • Penny – pepene verde (ofertă valabilă până la 1 iulie): 3,49 lei/kg
  • Sezamo.ro – pepene verde: 3,99 lei/kg
  • Lidl – pepene verde: 3,29 lei/kg

Pepenii din Dăbuleni au ieșit pe piață, producătorii sunt pesimiști: „A fost grindina, acum e dogoarea! Prețul e prost”

Pepenii de Dăbuleni, cei mai căutaţi

În ciuda lubenițelor frumoase, rotunde, ușor aburite de stat în soare, starea de spirit a producătorilor nu e dintre cele mai optimiste. În jur de 2.000 de producători de pepeni trăiesc în orașul din județul Dolj, oraș recunoscut pentru solurile sale nisipoase.

„Ieri, prețul era 2,5 lei pe kilogram. Azi a coborât la 2 lei. Am vrut să ținem de preț, dar dacă sunt alții care lasă prețul jos, nu poți, trebuie să lași și tu. Dacă acum e așa, o să coboare și mai mult. O să-i dăm pe nimic”, spune Adela, o femeie care a venit la târg împreună cu soțul ei, Constantin.

Pepenii lor stau sub umbrelă, în două căruțe. Asta fac de o viață cei doi, cultivă pepeni, sperând că își vor scoate, pe lângă cheltuială, și oarecare câștig. Au fețele roșii de căldură, cu pielea încrețită.

„Am băgat 9.000 de lei în pepeni – 3 lei a costat un răsad. Apoi folia, pentru brazde. Apa la pompă. Ar trebui să vindem măcar să ne scoatem banii”, calculează Adela. „Am ieșit târziu anul ăsta, că au fost ploile, a fost frig, grindină, acum a venit dogoarea. N-o să țină mult, trebuie să-i dăm repede”.

Din an în an e mai scump să pui pepenii”

„Îi vindeam până acum în piață, la raionul Mici Producători, în Târgu Jiu. Aveam două mese. Și anul ăsta le-am găsit ocupate. N-am mai avut loc. Nu erau producători cei care vindeau acolo. Erau din ăia de iau de la angro și vin cu certificat că sunt producători. Peste tot, în toată țara, în piețe e situația asta”, spune Nelu. Adaugă că mesele producătorilor sunt distribuite celor care „împing bani” către șefii piețelor. E resemnat și vlăguit de soare.

Pepenii de Dăbuleni, în pericol de dispariție din cauza vremii. Suprafața cultivată scade an de an

Țările în care salvarea cu elicopterul de pe munte costă 90 de euro pe minut. Tariful, introdus pentru a descuraja comportamentul imprudent. „La noi îți dă și bani de tren”

„Din an în an e mai scump să pui pepeni. Pe ăștia, dacă nu-i dai într-o săptămână, ai terminat-o cu ei, se strică. Astea sunt primele lubenițe. Sunt crescute la tunele cu folie. Urmează lubenițele care au crescut fără folie, mai mărunte. Apoi cele din toamnă, care cresc pe câmpurile din luncă”.

Și pe Nelu îl îngrijorează prețul, „am auzit că deja se dau cu 1,5 lei kilogramul”, dar nu vede vreo soluție. „Asociație? Niciodată nu cred că se va ajunge la așa ceva, nu e lumea unită. De ani de zile, de pe timpuri, lucrează de unii singuri. La supermarketuri n-avem cum ajunge. Nu cred că e persoană care dă lubenițe la magazine. Au venit unii de la un magazin la mine, la piață în Târgu Jiu, că m-au văzut an de an acolo. L-am sunat pe fiu-meu. Domnule, ăsta-ți cere o anumită mărime, cantitate mare, la termen, la contract”.

Grămada de pepeni pe care o păzește Nelu arată destul de uniformă. Grași, cu codița răsucită, ca niște purcei. „Da, arată bine ai mei, dar sunt ani buni de când mă perfecționez”, admite cu modestie Nelu, potrivit unui reportaj realizat de Libertatea.

Tot de la el aflăm că soiurile de Dăbuleni – De Dăbuleni, Dulce de Dăbuleni, Oltenia – au pierdut competiția cu hibrizii străini extratimpurii și mai productivi Pata Negra, Crimson Sweet sau Sugar Baby. „Soiuri de Dăbuleni nu prea mai pune lumea, sunt unul sau doi care mai au”. Prin urmare, eticheta potrivită pentru acești pepeni după ajung în piețe de oraș e „pepene din Dăbuleni”, nu „de Dăbuleni”. Soiurile locale sunt târzii și, atât cât se mai cultivă, se coc în august – septembrie.

Câțiva pași mai încolo, e remorca lui Marin, producător care anunță că e hotărât să țină de preț. „Am făcut investiție multă, față de anul trecut. Îi dăm cu 2,5 lei, cu 2,3 lei kilogramul. Să scoatem investiția mai întâi, asta vrem. Că astăzi avem bani, mâine nu mai avem”.

Pepeni în plus toamna asta! Clima caldă le prelungește sezonul în vestul României!

Prețul i se pare lui Marin „cam prost, o grămadă de bani am investit. Am pus doar pepeni. Nu căpșuni, nu porumb, nu roșii. Și pepenii se cam duc, într-o săptămână”.

La Dăbuleni, nu există nici umbră de proiect pentru un depozit de legume-fructe sau pentru o asociație care să apere producătorii de asaltul intermediarilor. Marin ne arată palmele cu bătături. Asta e ceea ce știe el cel mai bine: să muncească. Nu să vândă. Întoarce privirea când îi spui că la tarabe prețul muncii sale e triplu. „N-avem ce face. Dacă nu-i dăm, îi aruncăm”.

Urmărește Daily Business pe Google News