Dar cât costă un porc de Crăciun în 2024? Crăciunul nu are același farmec fără măcar o bucățică oricât de mică de carne de porc pe masă. Iar gospodinele din România sunt tare pricepute la a prepara de la fripturi, la cârnați, caltaboși, tobă până la răcituri.
Cum tehnologia a luat avânt în ultimii ani, crescătorii de porci s-au adaptat și ei pieții și au început să-și comercializeze marfa și online, pe rețelele sociale. Mulți dintre cei care aleg să-și vândă marfa în acest fel postează clipuri care de care mai interesante pentru a atrage clienții.
Astfel de clipuri au fost postate pe TikTok de fermieri din Prahova, Buzău sau Suceava, prețul porcilor variind, în principal, în funcție de greutatea animalului. În general, prețul se învârte în jurul a 14 lei/kg. Astfel, un porc care cântărește 250 kg poate fi cumpărat cu 3.500 de lei, potrivit stiridiaspora.ro
Din fericire, există porci pentru toate gusturile, nevoile și buzunarele. Dacă nu vrei să achiziționezi unul de 250 kg, te poți orienta către unul de 90 kg. În satul Sudiți din județul Buzău, un fermier vinde porci cu greutăți cuprinse între 90 și 150 de kilograme, prețurile variind, astfel, între 1.260 și 2.100 de lei.
În Călărași, prețiosul animal se vinde cu doar 12 lei/kg, în timp ce, în Brașov, prețul per kilogram variază între 18 și 19 lei. Diferențele de preț se explică prin costurile de producție, cererea locală și proximitatea față de orașele mari.
Deși Crăciunul ne bate la ușă, fermierii se plâng că vânzările sunt mici. Mulți români preferă să cumpere carne de porc din supermarketuri sau să o înlocuiască cu cei de pui.
„Lumea nu prea mai cumpără porci întregi, poate doar jumătăți sau mai puțin”, spune un fermier într-un comentariu.
Rețelele sociale sunt pline de comentarii în care oamenii se plâng de prețul mare al porcilor.
„S-a mai dus un Passat”, spune un comentator în timp ce filmează un porc proaspăt sacrificat.
Prețurile ridicate au avut drept consecință firească scăderea vânzărilor. Prin urmare, mulți fermieri au trebuit să se adapteze acestui neajuns și au început să vândă doar jumătăți de porc. Alții își atrag clienții oferind porționarea animalului din partea casei, astfel încât clientul să plătească doar porcul, nu și tranșarea.
Familiile care încă păstrează tradiția sacrificării porcului aleg să se aprovizioneze din târguri sau de pe rețelele sociale. Dacă prețurile se vor menține ridicate, este posibil ca și în anii următori cumpărarea unui porc întreg să fie un lux pentru mulți români.
ANSVSA avertizează românii să nu își achiziționeze porci din surse nesigure. Cumpărătorii trebuie să se asigure că marfa are controlul sanitar-veterinar efectuat, deoarece carnea poate prezenta riscuri de contaminare dacă animalul nu este sănătos sau condițiile de igienă nu sunt respectate. În urma controlului efectuat de medicul veterinar, dacă se constată că animalul are probleme de sănătate, acesta trebuie sacrificat, iar carnea sub nicio formă nu trebuie consumată.
Fermierii care încalcă măsura controlului sanitar-veterinar și pun porci în vânzare în lipsa unui aviz riscă amenzi care ajung până la 40.000 de lei.
Românii care cumpără carne de porc din piețe sau târguri trebuie să se asigure că vitrinele frigorifice în care carnea este depozitată funcționează, că ambalajele intacte, că produsele au etichete care să conțină informații despre origine, păstrare și termenul de valabilitate.