- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cât va costa mielul de Paște în 2024. Fermier: „Investiția este mai mare pe an ce trece, plecând de la porumb, de la furaje, toate cresc”

13 Feb, 13:10 • stefan.vlad
Mielul de Paște va fi mai scump anul acesta decât anul trecut, atrag atenția crescătorii de animale. Scumpirea este absolut firească în contextul în care prețurile porumbului, furajelor au crescut față de anul trecut.
Cât va costa mielul de Paște în 2024. Fermier: Investiția este mai mare pe an ce trece, plecând de la porumb, de la furaje, toate cresc

Mielul de Paște va costa între 20 și 40 de lei kilogramul în viu, estimează Gheorghe Ursul, crescător de oi din satul Iabalcea, Carașova.

Cât va costa mielul de Paște în 2024

Cu oaia de-obicei e mai greu iarna, cel puțin anul acesta a fost o iarnă ușoară nu a plouat, nu au fost zăpezi mari, am putut ieși cu ele la pășunat şi în decembrie, dar şi în ianuarie, nu a fost problemă să iasă la plimbare. Bineînțeles le mai dăm și de mâncare concentrate, porumb, fân. Mieii încă nu iasă afară, rămân în staul până pornesc, două-trei săptămâni, o lună, cât le trebuie.

Anul acesta, carnea de miel, aproximez să fie undeva între 20 de lei în viu și 40, poate şi peste în carcasă, puțin mai scumpă față de anii trecuți. Este şi investiția mai mare pe an ce trece, plecând de la porumb, de la furaje toate cresc, e normal că și preţurile să fie mai mari. Cumpăr porumb din altă parte, în câmp am foarte puțin, este suprafaţa mică, doar pentru consumul propriu, dar pentru ele cumpăr cu tona.

Citeste si Afacerea cu care un bărbat din Timiș a dat lovitura! A investit 10 milioane de euro în vacile din rasa Wagyu, iar acum vinde un kilogram de carne cu 1.000 lei

Preţurile sunt în funcție de cum găsesc; de la un leu, un leu douăzeci dacă mai am norocul să găsesc și sub un leu e și mai bine, dar depinde și de porumb; unul îl mănâncă şi se cunoaște, altul îl mănâncă și degeaba, adică nu are caloriile necesare”, spune Gheorghe Ursul pentru Radio Reșița.

Fermierul, mulțumit de nivelul subvenției

Gheorghe Ursul spune că nivelul subvenției pe care o primește de la stat este mulțumitor. Fermierul estimează că, anul acesta, va avea în jur de 140 de miei.

mielul de Paște

Cresc ovine de peste 25 de ani. Fătările au început cam de pe la sfârșitul lui ianuarie, în alți ani mai devreme, acum au întârziat cam două- trei săptămâni. Este un an bun, un an bogat față de anii precedenți. În fermă am aproximativ 160-170 de capete cu tot cu cele fătătoare şi anul acesta e binișor, așteptăm în jur de o sută patruzeci de miei, pe acolo dacă e totul bine, dacă nu apar alte probleme, avorturi sau chestii de genul care e normal să se întâmple.

Beneficiez de subvenții, ce să zic, sunt îndestulătoare în sensul că eu nu am subvențiile alea mari cu origine. Eu mă încadrez la cele mici, minimum cincizeci de capete. Toate mioarele sunt crotaliate, sunt cu totul în regulă, cu acte, altfel nici nu aş putea să vând ceva sau să fac schimburi intracomunitare cu alţi fermieri. În gospodărie cresc autohtona țurcană, dar am și ceva rațcă. Le cresc din plăcere. Am și vreo două-trei vaci, dar şi păsări, porci”, spune fermierul.

Citeste si Culmea agriculturii. Grâul şi porumbul se vând cu 20-30% mai ieftin decât acum un an, dar pâinea, carnea şi laptele sunt mai scumpe cu 4-12%