- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Categoria de persoane care se poate pensiona cu 13 ani mai devreme. Trebuie să îndeplinească două condiții

03 May, 09:31 • Constantin Cristina
Angajații din două domenii se pot pensiona cu 13 ani mai devreme decât vârsta cerută. Pentru acest lucru, trebuie să îndeplinească două condiții.
Categoria de persoane care se poate pensiona cu 13 ani mai devreme. Trebuie să îndeplinească două condiții

Minerii sau energeticienii din industria carboniferă se pot pensiona mai devreme cu 13 ani. Casa de Pensii este obligată să le accepte dosarele depuse dacă au îndeplinit cele două condiții, a menționat Profit.ro.

Citește și: Veste cruntă pentru români! Crește vârsta de pensionare. Șeful Casei de Pensii a făcut anunțul „Egalizare a vârstei de pensionare până în 2035”

Categoria de persoane care se poate pensiona cu 13 ani mai devreme

Pentru a ieși mai pensie cu 13 ani mai devreme este necesar să îndeplinească două condiții pentru a fi acceptat dosarul, și anume: să muncească minim 30 de ani, să aibă un stagiu de cotizare de minimum 25 de ani ca mineri sau ca energeticieni în termocentrale pe bază de cărbune.

În prezent, vârsta de pensionare la bărbați este de 65 de ani, iar la femei este de 63 de ani, astfel, persoanele din aceste domenii se pot pensiona de la 52, respectiv 50 de ani.

„În interpretarea și aplicarea dispozițiilor art. 56 indice 2 alin. (1) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, modificată și completată prin Legea nr. 197/2021, dispozițiile legale evocate recunosc ope legis o reducere a vârstei standard de pensionare cu 13 ani pentru persoanele care au realizat un stagiu de cotizare de 25 de ani, corespunzător activității desfășurate cel puțin 30 de ani în locurile de muncă prevăzute de art. 30 alin. (1) lit. i) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, modificată și completată prin Legea nr. 197/2021, indiferent de condițiile în care a fost încadrată activitatea de angajator/fostul angajator, conform legislației anterioare, și indiferent de tipul contribuției de asigurări sociale datorate de angajator/fostul angajator”, a decis ÎCCJ.

mineri, pensionare
mineri, pensionare

 

Art. 30 alin. (1) lit. i) din Legea nr. 263/2010 menționează „activitățile de producție, mentenanță și asimilate din unitățile de producție a energiei electrice în termocentralele pe bază de cărbune, incluzând și unitățile de extracție a cărbunelui, pentru personalul implicat direct și nemijlocit în utilizarea procedeelor și utilajelor specifice producției energiei electrice și extracției cărbunelui.”

Estimările oficialilor și sindicaliștilor din cadrul companiei de stat Complexul Energetic Oltenia, cel mai mare producător de energie pe bază de cărbune din România, vorbesc despre un număr de circa 3.500-4.000 de persoane care s-ar putea pensiona în baza Legii nr. 197/2021.

Alte articole: Care sunt condițiile pentru pensionarea anticipată. Ce documente trebuie depuse