- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Categoria de români care nu plătește impozitul. Despre cine este vorba și în ce condiții se ajunge în această situație

26 Feb, 22:30 • Fundeanu Madalina
Există o categorie de români care este scutită de plata impozitelor. Cei care nu plătesc impozitul sunt persoanele care se află în situații speciale, cum ar fi persoanele fără adăpost sau cele care trăiesc în condiții de sărăcie extremă.
Categoria de români care nu plătește impozitul. Despre cine este vorba și în ce condiții se ajunge în această situație

Statul român le spune întotdeauna cetățenilor să fie la zi cu plata impozitelor, indiferent dacă este vorba de cel pe casă sau de cel pe locuință. Chiar și așa, există o categorie de persoane care nu plătesc, conform știripesurse.ro.

Românii care nu plătesc impozit

Cei care nu plătesc impozitul sunt persoanele care se află în situații speciale, cum ar fi persoanele fără adăpost sau cele care trăiesc în condiții de sărăcie extremă și nu au mijloace pentru a-și acoperi principalele nevoi. În plus, există cazuri în care persoanele care dețin proprietăți, dar au dificultăți financiare semnificative, nu își pot permite să plătească taxele.

Această plată este una dintre obligațiile cetățenilor, iar statul impune penalizări pentru întârzieri de achitare. Totuși, există situații în care unii cetățeni se confruntă cu dificultăți financiare care îi împiedică să își achite aceste obligații în mod regulat.

În timp ce majoritatea românilor încearcă să respecte termenele, există o categorie care nu plătește impozit. Și nu pentru că nu ar vrea, ci pentru că le este imposibil.

Statul le interzice anumitor categorii de persoane să plătească impozitul. Nu pentru că nu ar vrea să colecteze taxe de la ele, ci pentru că, potrivit legislației aflate în vigoare, nu poate face acest lucru.

Citește și: Femeile din România vor lua primă de sute de lei, cu ocazia zilei de 8 Martie. Care este orașul cu cele mai multe beneficiare

Statul îi recompensează pe românii care își plătesc impozitul la timp
impozite

Puțină lume știe, dar și achitarea taxelor către stat se face într-o anumită ierarhie. Amenzile intră și ele tot la taxe pe care statul le încasează, iar ca poziționare în rândul obligațiilor, se află înaintea impozitelor.

În România, există condiții în care nu poți achita impozitul local. Mai exact, dacă o persoană are amenzi pe numele ei, pe care a refuzat să le plătească sau pur și simplu le-a uitat, nu poate plăti impozitul local. Acesta poate fi achitat doar după ce amenzi, inclusiv cele de circulație, au fost plătite în întregime.

Acest aspect este reglementat de Codul de Procedură Fiscală emis în 2016. Conform acestui act normativ, taxele locale pot fi achitate doar după ce s-au efectuat plățile amenzilor restante.

Potrivit articolului 165, alineatul (2) al Codului de Procedură Fiscală, „în cazul creanțelor fiscale administrate de organul fiscal local, suma plătită se va folosi cu prioritate pentru stingerea amenzilor contravenționale individualizate în titluri executorii, în ordinea vechimii, chiar dacă debitorul indică un alt tip de obligație fiscală”.

Cu alte cuvinte, pentru această categorie de persoane, este crucial să se asigure că au achitat toate amenzile, inclusiv cele mai vechi, deoarece nu vor putea plăti impozitul local înainte de stingerea acestora. Dacă există amenzi pe care refuză să le plătească, trebuie să știe că vor rămâne în imposibilitatea de a plăti taxele necesare.

În România, cetățenii au posibilitatea să plătească impozitele în două tranșe, fiecare având termenul său limită de achitare. Prima tranșă trebuie plătită până la 31 martie, iar cea de-a doua până la 30 septembrie. Cei care aleg să plătească integral impozitul beneficiază de o reducere de 10%.

Vezi și: Ce s-a întâmplat după ce statul român a verificat 48 de milioane de facturi cu un soft antifraudă. Anunţul a fost făcut de ministrul Digitalizării