- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Categoria de români care se va alege cu salarii mai mici. Schimbări uriașe de la 1 iulie 2024

25 Jun, 16:29 • Fundeanu Madalina
Vești proaste pentru o categorie de români! Salariile acestora vor fi tăiate de la 1 iulie.
Categoria de români care se va alege cu salarii mai mici. Schimbări uriașe de la 1 iulie 2024

O categorie de români s-ar putea lovi de mari probleme începând chiar de luna viitoare. Salariile acestora ar putea fi tăiate, din momentul majorării salariului minim, care se aplică de la data de 1 iulie 2024, conform Cancan.ro.

Vești proaste pentru o categorie de români! Salariile acestora vor fi tăiate de la 1 iulie

De la 1 iulie 2024, salariul minim va suferi modificări, respectând astfel directiva UE. Această schimbare, pe de altă parte, ar aduce scăderea anumitor salarii. Începând cu această majorare a salariului minim la 3.700 de lei, anumite venituri lunare ar putea să scadă considerabil. În plus, unii dintre angajatori ar putea tăia anumite beneficii care sunt acordate angajaților.

Acest lucru s-ar putea întâmpla în situația în care pragul salarial până la care se oferă beneficii stagnează la 4.000 de lei. Guvernul României a adoptat, până în acest moment, o hotărâre care prevede majorarea salariului minim brut pe țară. Pe de altă parte, de curând, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a publicat pe pagina oficială de Facebook noile date ale legii.

Salariul net se va mări cu aproape trei sute de lei. Consiliul Național pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii (CNIPMMR) a cerut Guvernului să crească nivelul beneficiilor extrasalariale la 4.400 de lei, cu scopuil de a nu renunța la oferirea tichetelor de masă către angajați.

În acest sens, s-ar lua în considerare mai multe variante, printre care se numără:

  • Salariații care sunt plătiți cu salariul minim, dar care nu beneficiază de tichete de masă – în cazul lor, venitul net va crește cu 284 de lei/lună;
  • Salariații care sunt plătiți cu salariul minim și care primesc bonuri de masă (700 de lei) – în cazul lor, venitul net crește cu 166 de lei/lună;
  • Salariații care sunt plătiți cu salariul minim, dar care primesc tichete de masă (300 de lei) – în cazul lor, venitul net ar putea să scadă cu 23 de lei/lună.

Ai mai putea citi: Seceta și canicula cresc prețurile de la raft! Se anunță scumpiri în lanț în 2024

salarii
salarii

Ce spune Directiva Europeană

Conform unui extras din pasajul prezent în Directiva UE 2022/2041, cap. II, referitor la salariile minimie legale, articolul 5 privind Procedura de stabilire a unor salarii minime legale adecvate arată că statele membre sunt obligate să respecte mai multe condiții.

„Criteriile naționale să includă cel puțin următoarele elemente:

(a) puterea de cumpărare a salariilor minime legale, luând în considerare costul vieții;

(b) nivelul general al salariilor și distribuția acestora;

(c) rata de creștere a salariilor;

(d) nivelurile și evoluțiile productivității la nivel național pe termen lung.

Fără a aduce atingere obligațiilor prevăzute la prezentul articol, statele membre pot folosi, în plus, un mecanism automat de ajustare a indexării salariilor minime legale, bazat pe orice criterii adecvate și în conformitate cu dreptul intern și practicile naționale, cu condiția ca aplicarea mecanismului respectiv să nu conducă la o scădere a salariului minim legal.

Statele membre folosesc valori de referință orientative pentru a ghida evaluarea gradului de adecvare a salariilor minime legale.

În acest scop, ele pot folosi valori de referință orientative utilizate în mod obișnuit la nivel internațional, cum ar fi 60% din salariul median brut și 50% din salariul mediu brut și/sau valori de referință orientative utilizate la nivel național.

Statele membre se asigură că se efectuează actualizări periodice și în timp util ale salariilor minime legale cel puțin o dată la doi ani sau, în cazul statelor membre care folosesc un mecanism de indexare automată cel puțin o dată la patru ani”, se arată în Directiva (UE) 2022/2041 a Parlamentului European și a Consiliului din 19 octombrie 2022 privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană.

Vezi și: Vești importante pentru români! Data la care vor fi trimise deciziile de recalculare a pensiilor