- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Categoria de români care se va putea pensiona anticipat, fără a pierde nimic la pensie. Proiectul a fost depus în Senat

28 Apr, 14:52 • Fundeanu Madalina
Femeile se vor putea pensiona mai devreme, fără a pierde nimic la pensie. Proiectul de lege a ajuns la Senat.
Categoria de români care se va putea pensiona anticipat, fără a pierde nimic la pensie. Proiectul a fost depus în Senat

Un nou proiect de lege conform căruia femeile ar putea să se pensioneze anticipat a fost depus în Senat de către mai mulți parlamentari PNL. Potrivit acestui proiect, femeile se vor putea pensiona mai devreme, în funcție de numărul copiilor pe care i-au născut și nu vor pierde nimic la pensie, conform informațiilor transmise de Antena 3 CNN.

Femeile se vor putea pensiona mai devreme, fără a pierde nimic la pensie

În situația în care această lege va fi adoptată, femeile care îndeplinesc anumite criterii vor putea ieși la pensie cu până la trei ani și șase luni mai devreme, în funcție de numărul de copii pe care i-au născut și crescut.

Un grup de parlamentari liberali au propus în Parlament reducerea vârstei standard de pensionare pentru femeile care au realizat stagiul minim de cotizare contributiv și au avut în grijă copii până la vârsta de 16 ani, informează sursa citată.

Ai mai putea fi interesat și de: Marius Budăi, noi informații despre salariul minim european. Se pregătește o măsură de mare impact la Guvern

Care a fost cea mai mare pensie plătită unui român în ianuarie 2024
pensie anticipată

Potrivit proiectului de lege, femeile care îndeplinesc aceste condiții beneficiază de o reducere a vârstei standard de pensionare după cum urmează:

  • pentru un copil – cu un an,
  • pentru doi copii – cu un an și șase luni,
  • pentru trei copii – cu doi ani,
  • pentru patru copii – cu doi ani și șase luni,
  • pentru cinci copii – cu trei ani,
  • iar pentru șase copii sau mai mulți – cu trei ani și șase luni.

Proiectul a fost depus la Senat. Acesta va intra în dezbaterea comsiilor din Senat, mai apoi în plenul Senatului şi după va merge la Camera Deputaţilor, care este cameră decizională.

Ce prevede legea aflată în vigoare în acest moment

Românii pot beneficia de pensie anticipată, însă trebuie să fie respectate anumite condiții. Cei care doresc să ceară această pensie trebuie să aibă un stagiu de cotizare mai mare cu cel puțin 8 ani față de stagiul complet de cotizare.

Legea mai arată că pensionarea anticipată poate avea loc cu cel mult 5 ani înainte de împlinirea vârstei normale pentru a ieși la pensie.

Vezi mai multe știri despre: Marcel Ciolacu, despre cele 2 mari proiecte care vor transforma complet România. Se lucrează intens la Guvern