- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Câți bani au strâns românii care au cotizat la Pilonul II de pensii. Sume lunare cu 50% mai mari decât anul trecut

13 May, 23:35 • Fundeanu Madalina
Milioanele de români care participă la Pilonul II de pensii au acumulat peste 135 de miliarde de lei. Sumele lunare sunt cu 50 de procente mai mari decât anul trecut.
Câți bani au strâns românii care au cotizat la Pilonul II de pensii. Sume lunare cu 50% mai mari decât anul trecut

Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) a transmis luni, 13 mai, datele potrivit cărora se poate afla câți bani au strâns românii care au cotizat la Pilonul II de pensii. Conform Fanatik.ro, sumele lunare sunt cu 50 de procente mai mari decât anul trecut.

Câți bani au adunat românii care au cotizat la Pilonul II de pensii

Reprezentanții APAPR au mai transmis că ar trebui să ne așteptăm la o nouă creștere și în anul 2024. În 2023, suma virată de o persoană era de circa 270 de lei. În viitorul apropiat, valoarea ar putea trece de 350 de lei.

Acest lucru s-a întâmplat ținând cont că la 1 ianuarie 2024, contribuția la Pilonul II a fost majorată de la 3,75% la 4,75% din venitul brut lunar. În total, cei 8,1 milioane de români care participă la Pilonul II de pensii au acumulat peste 135 de miliarde de lei.

„La 16 ani de activitate în beneficiul romanilor, Pilonul II de pensii private obligatorii traversează o perioadă excelentă, atât din perspectiva rezultatelor investitionale obţinute, cât şi a stabilităţii legislative şi a pieţelor financiare.

Recenta majorare a contribuţiei virate la Pilonul II de la 3,75% la 4,75% din câştigul brut lunar al participanţilor reprezintă un mare pas în direcţia accelerării acestei acumulări de capital care aduce beneficii atât economiei, cât şi salariaţilor români”, este notat într-un comunicat de presă al APAPR.

Ai mai putea citi: Guvernul oferă ajutor financiar de 10.000 de lei pentru milioane de români! Trebuie îndeplinită o singură condiție simplă

Pilonul II de pensii
Pilonul II de pensii

Cât despre valoarea unui cont mediu de pensie din acest sistem, acesta a ajuns la suma de 17.000 de lei. În cazul celor care au stagiu complet de cotizare, se poate observa că suma este chiar și de trei ori mai mare. Acești români au strâns aproximativ 50.000 de lei în cont.

Cum poți afla câți bani s-au strâns în contul tău

Aproximativ 72% reprezintă sumele din salarii ale românilor care contribuie la Pilonul II, iar 28% este câștigul obținut din investițiile administratorilor de pensii private. În luna mai, Pilonul II de pensii marchează 16 ani de activitate.

De asemenea, în această perioadă, beneficiarii vor primi scrisoarea anuală de informare, prin intermediul căreia pot afla valoarea contului personal de la finalul anului trecut. Scrisoarea este expediată în fiecare an la ultima adresă transmisă administratorului fondului de pensii.

Pe de altă parte, datele din contul personal pot fi aflate și de pe site-ul fondului de pensii private.

„Participanţii pot solicita administratorului să primească scrisoarea exclusiv online, pe e-mail: în acest fel ea va ajunge mai repede şi nici nu se va mai consuma hârtie”, mai este prezentat în comunicat.

Vezi și: Ce trebuie să facă românii care au lucrat în străinătate pentru a beneficia de pensie în România. Documentele necesare și vârsta legală de pensionare