- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Câți bani poți oferi cu împrumut fără să ai probleme cu Fiscul! Riști amenzi usturătoare dacă vei fi prins că nu respecți legea din Codul Civil

29 Mar, 23:06 • Stefan Simion
Ne-am obișnuit să ajutăm rudele sau prietenii atunci când vine vorba despre împrumuturi, însă mulți dintre noi nu știu că există riscul de a avea probleme cu Fiscul. Iată câți bani ai voie, de fapt, să împrumuți.
Câți bani poți oferi cu împrumut fără să ai probleme cu Fiscul! Riști amenzi usturătoare dacă vei fi prins că nu respecți legea din Codul Civil

Din cauza veniturilor mult prea mici, din ce în ce mai multe persoane aleg de multe ori să apeleze la tradiționalul împrumut de la o altă persoană, pentru a nu se duce la bancă pentru o rată lunară. Iată ce condiţii trebuie îndeplinite pentru a nu fi considerați de autorități drept cămătari.

Câți bani poți oferi cu împrumut, conform legii

Dobânzile variabile, ROBOR-ul și IRCC-ul au creat pentru unii dintre români datorii aproape imposibil de plătit. Din acest motiv, când vine vorba de urgențe financiare, oamenii au început să caute alternative, cum ar fi tradiționalul împrumut de la o altă persoană. Conform unui studiu de piaţă, citat de Agerpres, 47% dintre români ar apela la familie sau prieteni, atunci când au nevoie de bani.

Bani cu împrumut
Bani cu împrumut

Conform definiției, împrumutul este un contract prin care una dintre părți îi dă celeilalte o parte din anumite lucruri, cu obligația celeilalte părți ca, la scadență, să-i restituie primei părți o parte egală de lucruri, de același gen si aceeași calitate.

În România, această formă de sprijin este reglementată de Codul Civil, în capitolul IX. În același timp, legislația în vigoare permite și împrumuturile cu dobândă dintre persoanele fizice, acestea fiind reglementate de Titlul XI din Codul Civil în completare cu O.G. 13/2011. Documentul de lege face referire la drepturile și obligațiile părților privind dobânda.

Cum poate fi un împrumut legal? Ei bine, dobânda stabilită pentru împrumuturile între persoane fizice nu poate depăși cu mai mult de 50% dobânda legală, se arată în art. 5 din O.G. 13/2011. Mai trebuie amintit și faptul că dobânda legală pentru persoanele fizice se stabilește în funcție de dobânda de referință a Băncii Naționale a României din care se scade un procent de 20%.

„Contractul de împrumut poate fi înscris sub semnătură privată. Asta înseamnă că poate fi întocmit și semnat de părți, fără intervenția vreunui organ al statului”, este prevăzut în lege.

Art. 351 din Noul Cod Penal scoate în evidență faptul că în România, camăta este definita ca fiind „darea de bani cu dobândă, ca îndeletnicire, de către o persoană neautorizată”, infracțiune care se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 5 ani.

Vezi și: Românii care apelează la procesul de adopție au parte de noi beneficii! Klaus Iohannis a promulgat legea

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult