- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Câți bani vor încasa românii la pensie peste 10 ani. Analiștii avertizează: șocul financiar va fi greu de suportat

22 Jun, 08:33 • Lupu Alexandra
Analiștii financiari explică ce se va întâmpla cu românii care vor intra la pensie peste 10 ani. Șocul financiar va fi greu de suportat.
Câți bani vor încasa românii la pensie peste 10 ani. Analiștii avertizează: șocul financiar va fi greu de suportat

Analiștii financiari trag un semnal de alarmă. Analiza pe care au efectuat-o arată că românii care vor intra la pensie peste 10 ani de acum încolo se vor afla față în față cu un șoc financiar greu de suportat, informează antena3.ro.

Ce bani vor încasa românii la pensie peste 10 ani

Analiștii financiari au informat că românii care se vor pensiona în 10 ani de acum încolo vor avea o pensie de doar 30% din salariu. Specialiștii spun că șocul financiar va fi unul greu de suportat.

Analiștii menționează că sistemul de pensii din România este unul nesustenabil pe termen lung. Peste un deceniu, românii vor fi obligați să-și coboare semnificativ standardul de viață. Specialiștii atrag atenția: dacă părinții din România ar investi alocația copiilor timp de 20 de ani într-un instrument financiar cu un randament de 10%, ar strânge 40.000 de euro.

Citește și: Salarii imense pentru angajaţii de la Curtea de Conturi. Câţi bani au încasat în 2022

„Știm cu toții că sistemul de pensii din România este unul nesustenabil pe termen lung. Conform analiștilor, persoanele care urmează să se pensioneze în aproximativ 10 ani, vor avea o pensie de circa 30% din salariu.

Șocul financiar va fi unul greu de suportat, dat fiind faptul că acele persoane vor trebui să își coboare semnificativ standardul de viață.

Cu siguranță că fiecare dintre noi dacă am fi avut 40.000 euro la 20 de ani pentru studii/prima mașină/locuință etc, am fi avut un start mai bun în viața de adult.

Ei bine, dacă părinții din România ar economisi și investi alocația copiilor (250 lei) timp de 20 de ani într-un instrument financiar cu un randament de 10%, 40.000 de euro ar fi suma pe care ar putea-o oferi copilului”, apreciază Ion Soltinschi, consultant financiar.

Pensie
Pensie

Datele prezentate de Institutul Național de Statistică (INS) arată că majoritatea veniturilor provin din salarii. Totodată, cifrele arată că românii nu au obiceiul de a investi. La acest capitol, ei alocă 32,90 de lei sau 0,5% din venitul lunar. Pe de altă parte, 264,78 de lei sau 4,09% sunt alocați lunar pentru băuturi alcoolice și tutun.

Teama de a nu pierde banii, neîncrederea în bănci și lipsa informațiilor financiare sunt câteva dintre cauzele care au dus la această situație. România este pe ultimul loc la capitolul educației financiare, la nivel european. Românii nu au încredere în sistemul financiar, astfel, aleg să nu facă investiții.

„Una dintre consecințele principale ale neparticipării la investiții este că banii sunt afectați de inflație. Inflația este creșterea generalizată și susținută a prețurilor bunurilor și serviciilor în timp.

Dacă banii sunt lăsați într-un cont bancar fără a fi investiți, este posibil ca rata dobânzii să nu țină pasul cu inflația, ceea ce duce la o diminuare a puterii de cumpărare pe termen lung”, mai spune Ion Soltinschi.

Te-ar putea interesa și următorul subiect: Vești proaste! Românii trebuie să scoată mai mulți bani din buzunare pentru abonamentele de telefonie mobilă