- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ce beneficii au românii care vor lucra în zilele libere de 30 noiembrie și 1 decembrie

13 Nov, 09:11 • Bumbeneci Diana
Minivacanța de 1 Decembrie 2022 va fi nu mai puțin de 5 zile în acest an. Iată ce beneficii au românii care vor fi nevoiți să lucreze în zilele libere de 30 noiembrie și 1 Decembrie, ambele zile naționale.
Ce beneficii au românii care vor lucra în zilele libere de 30 noiembrie și 1 decembrie

Anul acesta, românii se vor bucura de o minivacanță de 5 zile la finalul lunii noiembrie. Cu toate acestea însă, știm că nu toți angajații vor putea avea liber, însă cei care vor fi nevoiți să lucreze vor avea parte de beneficii.

Ce beneficii au românii care vor lucra de 1 decembrie

În cazul angajaților de la privat, decizia ca ziua de 2 decembrie să fie liberă va fi luată doar la nivel de companie, această zi urmând să fie recuperată atât de bugetari, cât și de angajații de la privat care vor avea liber.

Deși 30 noiembrie, Sfântul Andrei, dar și 1 Decembrie, Ziua Națională a României sunt zile libere legale, există români care sunt obligați să lucreze în aceste zile. Este vorba despre angajații care lucrează în domenii în care activitatea nu poate fi întreruptă, în sistemul medical, poliție, pompieri, armată sau alte domenii care necesită activitatea continuă.

Ce beneficii au românii care vor lucra în zilele libere de 30 noiembrie și 1 decembrie
Ce beneficii au românii care vor lucra în zilele libere de 30 noiembrie și 1 decembrie

Te-ar mai putea interesa și: Mai multă vacanță pentru români, cu ocazia Sfântului Andrei și zilei de 1 decembrie. Guvernul a decis cine va avea zile libere în plus

În această situație, angajatorii trebuie să ofere în schimb o serie de beneficii. Mai exact, românii care lucrează în zilele libere trebuie să primească fie un spor la salariu ce nu va putea fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru, fie compensarea cu timp liber corespunzător.

Astfel de decizii sunt menționate în Codul muncii, iar angajatorul este obligat să le respecte. În cazul în care nu oferă zile libere sau spor la salariu celor care lucrează pe 30 noiembrie și 1 Decembrie 2022, angajatorii riscă amenzi de până la 10.000 de lei.

Încă din prima parte a anului, Executivul a hotărât ca ziua de 2 decembrie 2022 să fie zi liberă pentru angajații din sectorul public. Această decizie a fost luată pentru a lega zilele libere de 30 noiembrie și 1 Decembrie, care în acest an pică miercuri și joi, de weekendul 3-4 decembrie 2022.

Ziua de 2 decembrie 2022 va fi liberă pentru bugetari și va fi recuperată prin prelungirea timpului de lucru până la data de 31 decembrie 2022. Astfel, la finalul lunii noiembrie 2022, bugetarii se vor bucura de o minivacanță de 5 zile.

Mai poți citi: Cumpărăturile de sărbători vor ajunge la prețuri record. Iată care vor fi cele mai scumpe alimente de Crăciun și Revelion

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult